Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
1°C
NED.
24°C
6°C
Oceni objavo

Pomembno za vinogradnike

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji vas seznanja z odločitvami, stališči in mnenji, ki jih je danes sprejela Evropska komisija.

Evropska komisija je danes objavila nova pravila EU o novem sistemu dovoljenj za zasaditev vinske trte, ki omogočajo omejeno širjenje vinorodne površine EU na letni ravni. Pravila določajo, kako bi morale države članice na nacionalni ravni upravljati sistem brezplačnih in neprenosljivih dovoljenj za zasaditve. Prav tako opredeljujejo zaščitni mehanizem za nove nasade. Dovoljenja omogočajo državam članicam 1-odstotno širitev vinogradniške površine na leto. Vendar pa lahko države članice ob ustrezni utemeljitvi omejijo širitev površin na nacionalni ali regionalni ravni ali za območja z geografsko označbo ali brez nje. Pravila pojasnjujejo tudi prehod s sedanjega sistema na nov sistem in način za spremembo veljavnih pravic do zasaditve v dovoljenja. Pravice iz rezerve, ki se proizvajalcem ne odobrijo do konca leta 2015, bodo po tem datumu prenehale obstajati.

 

Kljub povečanju evropskega izvoza v tretje države od leta 2008 in boljši trgovinski bilanci EU še naprej izgublja tržni delež na svetovnem trgu. Poleg tega naj bi skupna potrošnja na svetovni ravni do leta 2025 naraščala, v EU pa upadala. Ta tržni trend torej kaže, da bo vinski sektor EU v prihodnost vse bolj odvisen od izvoza. Novi sistem se bo uporabljal od 1. januarja 2016 in bo nadomestil prehodno ureditev pravic do zasaditve. Pravila so že potrdile tako države članice kot Evropski parlament.

 

Celotno sporočilo: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4752_en.htm

 

Oddelek za odnose z javnostmi

Tjaša Petročnik 

Oglejte si tudi