Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Sovice na vratih učilnic

Osnovna šola Drago Bjac iz Vipave je v tem letu začela izvajati program 'Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju', ki ga vodi Inštitut za etiko iz Ljubljane.

Program  temelji na prepričanju, da je eno od najpomembnejših poslanstev vzgoje in izobraževanja skrb za etično in s temeljnimi vrednotami usklajeno ravnanje v vrtcih in šolah. Delo bo potekalo po modulih. Z različnimi dejavnostmi pri pouku, interesnih dejavnostih in v projektih bodo učenci krepili poznavanje vrednot in odločanje v skladu z njimi. Seveda želimo pritegniti tudi starše, saj so pomemben dejavnik pri uspešnosti programa. Obveščali jih bomo na roditeljskih sestankih, preko spletnih strani in preko elektronske pošte ter jih nagovarjali za sodelovanje.

S programom smo začeli konec januarja. Vrednoti prvega modula sta bili znanje in modrost. V okviru le-tega so učenci pri pouku in urah oddelčnih skupnosti govorili o pomenu znanja in modrosti. Poudarjali so pomen učenja, vedoželjnosti, kritičnega razmišljanja, spoštovanja različnih mnenj in še veliko drugega. Pripravili so plakate, v podaljšanem bivanju so izdelovali sovice, poiskali izreke ter te aplikate nalepili na vrata učilnic. Med zimskimi počitnicami so se učenci višjih razredov zavestno naučili nekaj novega ter o tem pripovedovali sošolcem.

V šolski telovadnici je vrhpoljska godba na pihala pripravila dva odlična nastopa. Devetošolci so posneli razgovor z dirigentom o njegovem šolanju in učenju. Tudi po obisku in druženju z vrhunskimi slovenskimi športniki, ki sestavljajo športno enoto slovenske vojske, so učenci pripravili intervju, tokrat na temo skrbi za sočloveka. V drugem modulu bomo do zaključka šolskega leta še več dejavnosti posvečali medsebojni pomoči, solidarnosti, sožitju med generacijami in medsebojnemu spoštovanju, skratka skrbi za sočloveka, vrednotni domeni drugega modula.

ANB

Oglejte si tudi