Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Vinjak Pilon 1972 ob svoj bok dobiva vinjak letnik 2005

Okus znamenitega in neponovljivega vinjaka Pilon letnice 1972 je zagotovo samo eden. Vinska klet Vipava 1894 se je v letu 1972 odločila skrbno izbrano količino svojega vina vipavskih vinskih sort predestilirati v vinski destilat. Osnova je bilo vino, ki je imelo manjši odstotek alkohola in višjo vsebnost vinske kisline.

Letošnjo jesen ob bok 43-letnega Pilona vinska klet Vipava 1894 postavlja vinjak Pilon, ki je v znamenitih hrastovih sodih zorel vse od leta 2005. Ob prenovi vinskih stilov Vipave 1894, ki jih je v klet vnesel glavni enolog Uroš Bolčina, in celostne podobe, ki jo je vinska klet inavgurirala lani poleti, je stilska preobrazba znamenitega in enega izmed najbolj priljubljenih vinjakov v Sloveniji še korak dlje k strategiji osvežitve portfelja Vipave 1894, temelječega na tradiciji pridelave vina ob spajanju s sodobnimi okusi.

O skrivnostnem končnem okusu novega vinjaka, ki prihaja v vinsko klet in med vse ljubitelje, je razprava tekla na delavnici z naslovom »Vinjaki – brendiji – konjaki«, ki jo je vodila predavateljica in poznavalka Majda Debevec v torek, 14. aprila, v Vipavskem hramu v Vipavi. Z metodo slepe degustacije so povabljeni poslovni partnerji in poznavalci vin in destilatov imeli možnost podati svoje mnenje in tako izraziti odločitev o različnih možnostih novega Pilona, ki bo vstopil na trg letošnjo jesen.
»S tovrstno delavnico in degustacijo želimo spodbuditi tiste odločevalce, ki znotraj svojega področja dejavnosti spremljajo potrošniške okuse, da ob tradicionalni metodologiji pridelave znamenitega in enkratnega Pilona sooblikujemo takšen okus Pilona, ki bo nadaljnjih 43 let eden izmed najbolj prepoznavnih vinjakov ne zgolj Vipavske doline in Slovenije, temveč tudi širše,« poudarja Boris Jež, direktor Vipave 1894.
Vipava 1894 je ob začetku obeležitve 120-letnice delovanja vinske kleti prav v zadnjih letih posodobila strategijo pozicioniranja svojih vin tako doma kot tudi širše. Z najsodobnejšo tehnološko pridelavo si tako na eni strani prizadeva ujeti trende vinskih okusov v svoje polnitve, na drugi strani pa jih kreirati v smeri želja in pričakovanj potrošnikov.


Boris Jež, predsednik uprave Vipava 1894

Oglejte si tudi