Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

15. OBLETNICA DRUŠTVA BOLNIKOV Z OSTEOPOROZO KRANJ

Društvo bolnikov z osteoporozo Kranje letos praznuje 15. obletnico delovanja. Prireditev, združena z novoletnim praznovanjem, je bila sinoči (četrtek, 10. december 2015) v Dvorani Primskovo v Kranju. Društvo bolnikov z osteoporozo Kranj deluje v devetih občinah. V Kranju, Tržiču, Preddvoru, Šenčurju, Cerkljah, Škofji Loki, Železnikih, v Žireh in v Občini Gorenja vas-Poljane. Ostaja največje tovrstno društvo v Sloveniji s skoraj 1000 člani, pretežno nežnejšega spola. Največje število članov je imelo društvo leta 2011 in sicer 1100.
 Že od samega začetka vodita društvo predsednica Milena Zupin in poslovna sekretarka Nada Česen. »Miselnost okrog osteoporoze se je skozi leta malo spremenila. Vse več je bolezni tudi pri moških, res pa je, da moških v društvih skorajda ni. Očitno smo ženske tiste, ki želimo poskrbeti za zdravje, živeti aktivno, se družiti in nekaj narediti tudi še v tretjem življenjem obdobju,« je povedala predsednica društva Milena Zupin.   

Poleg bolezni, članice društva povezujejo številne aktivnosti. Kot pravijo same, so nepozabni enodnevni in dvodnevni izleti, več kot sto jih je bilo že organiziranih, pa spominski pohodi dr. Alenki Pegam, idejni ustanoviteljici društva, pridno se vpisujejo v devet vpisnih knjig na lažje dostopnih vrhovih v domači okolici, povsem domače se počutijo tudi že v nekaterih slovenskih zdraviliščih. Pod strokovnim vodstvom fizioterapevtk v okviru društva trenutno deluje 38 skupin terapevtske telovadbe. Telovadbo vodi 15 fizioterapevtk. V petnajstih letih je bilo organiziranih 122 akcij meritev mineralne kostne gostote z ultrazvokom na 26 različnih lokacijah. Opravljeno je bilo 8422 meritev. 1118 izmerjenih je bilo napotenih na DXA meritve. Ob koncu sezone vsako leto pripravijo piknik, letos je bil v Škofji Loki, v okviru Svetovnega dneva osteoporoze imajo dan odprtih vrat, nepozabno je novoletno praznovanje v mesecu decembru.

Prireditev so z nastopi popestrile Country babice iz Tržiča, pevka in citrarka Cirila Kelvišar in Francka Šavs, otroci KUD Valentin Kokalj Visoko in voditeljica Saša Pivk Avsec.

 

 

Oglejte si tudi