Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

OB KONCU ŠOLSKEGA LETA 2014/2015

 

 Za nami je prvo šolsko leto, ki smo ga preživeli v novih prostorih, ki so končno, prvič po 60 letih obstoja šole, namenjeni le delu mladih glasbenikov in njihovih učiteljev.

Vsi udeleženci vzgojno izobraževalnega procesa tako uživamo v zelo dobrih delovnih pogojih,

ki nam omogočajo večjo odprtost šole za različna sodelovanja na krajevnem in regijskem področju. Našemu dobremu počutju in ustvarjalnemu okolju so seveda primerni tudi naši rezultati.

Uspehom mladih glasbenikov in njihovih mentorjev v mesecu januarju in februarju so se tako pridružili še drugi žlahtni dosežki.

Naš instrumentalni trio, ki ga sestavljajo flavtistki Meta Trdin in Janja Končar ter kitarist Ivan Nikonov,  je v mesecu marcu na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije v Tolminu v 1. b kategoriji discipline komorne skupine s pihali osvojil zlato plaketo. Mladi glasbeniki so se v aprilu udeležili še Mednarodnega glasbenega tekmovanja in festivala solistov ter komornih skupin Svirel v Štanjelu in osvojili srebrno priznanje, njihova mentorja sta Mira Kranjec in Rado Černe. Tekmovanja Svirel se je udeležil tudi trobentač Erik Setničar, pod mentorstvom Slavča Gorgieva in ob klavirski spremljavi Tilna Bajca je prejel zlato priznanje kot najboljši tekmovalec v svoji kategoriji.

V mesecu marcu sta učenki naše šole Eva Ostanek in Nina Baš uspešno opravili sprejemni preizkus na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, za zahtevni izpit sta ju pripravili Janja Galičič (klavir) in Polonca Demšar (solfeggio).

Naši učenci so z uspehi izven domačega okolja nadaljevali tudi v maju, pianist Jurij Cvikl se je pod mentorstvom Olene Novosel udeležil Mednarodnega glasbenega tekmovanja »Tomaž Holmar« v Udinah in osvojil tretjo nagrado, plesalke pod mentorstvom Žužane Bartha pa so na Regijski plesni reviji Osrednje Slovenije v Zagorju prejele dve srebrni priznanji v kategoriji sodobnega plesa.

V maju smo v sodelovanju z Glasbeno šolo Trbovlje organizirali  koncert organistov in pevcev, ki je izjemno izzvenel v lepem okolju župnijske cerkve Sv. Martina v Trbovljah.

V drugi polovici šolskega leta 2014/2015 smo izvedli vse že tradicionalne koncerte naše šole, tako smo marčevski javni nastop posvetili našim najmlajšim učencem, kot je ob izteku vsakega šolskega leta že v navadi, pa smo pripravili zaključni koncert orkestrov in komornih skupin, koncert najboljših učencev, nekaj absolventskih večerov in koncert učencev 1. razredov instrumentalnih oddelkov..

Zadnji mesec pouka smo začeli še z enim izjemnim dogodkom, naša učenka Eva Ostanek je po literarni predlogi F. S. Finžgarja napisala glasbo za musical »Pod svobodnim soncem«, premierna uprizoritev je bila v naši dvorani 5. junija 2015.

Učenci Glasbene šole Litija - Šmartno so tudi v šolskem letu 2014/2015 sooblikovali številne kulturne prireditve na področju obeh občin ustanoviteljic in s tem prispevali k širjenju kvalitetne glasbene poustvarjalnosti. Vsi našteti dogodki in uspehi, na katere smo zelo ponosni, ponovno pričajo o kvalitetnem in visoko profesionalnem delu, ki  našo šolo povsem enakopravno postavlja ob bok drugim slovenskim glasbenim šolam. Ob tem naj se ponovno zahvalim vsem učiteljem, ki pri svojem delu z učenci ne štejejo dodatnih ur za vaje, saj je velik uspeh naše šole rezultat predanega dela in velikega sodelovanja.

 

Ravnateljica Janja Galičič, univ. dipl. muzik.

Oglejte si tudi