Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Uspešno zaključen projekt »PO KREATIVNI POTI DO PRAKTIČNEGA ZNANJA«

Interdisciplinarna skupina študentov in visokošolskih učiteljev ter predstavnikov podjetij je uspela zasnovati nov inteligentni sistem za doziranje tablet za namen uporabe pri kroničnih bolnikih. Poimenovali so ga PILLKO.
Projekt je bil izbran na 2. javnem razpisu za sofinanciranje projektov Po kreativni poti do praktičnega znanja v okviru OP RČV 2007-2013, 1. razvojne prioritete: Spodbujanje podjetništva in prilagodljivost, prednostne usmeritve 1.3 Štipendijske sheme.

 

Visoka šola za tehnologijo polimerov je projekt prijavila skupaj s podjetjem Elektro VIP, Boštjan Berložnik s.p. iz Legna pri Slovenj Gradcu ter Mestno občino Slovenj Gradec.

 

Glavni cilj projekta je bil poiskati tehnološko rešitev elektro-mehanskega sistema, ki bo omogočal inteligentno avtomatsko doziranje tablet. Sistem mora biti razvit tako, da bo  glede na velikost in obliko primeren za vsakodnevno uporabo. Pomembno je, da se oblikuje estetko in ergonomsko oblikovana kontrukcija. Določiti je potrebno materiale, ki bodo predstavljali pogoje za varno shranjevanje tablet. Cilj je razviti sistem, ki bo povezljiv z modernimi elektronskimi napravami, ki se uporabljajo v domači uporabi, v lekarnah in v zdravstvenih ustanovah. Pomemben cilj je tudi vključiti študente v delo na realnem projektu, s čimer bodo pridobili delovne izkušnje in različne kompetence (timsko delo, delo po zastavljenem terminskem planu, obvladovanje vplivnih dejavnikov, spremljanje zakonodaje, uredb in standardov ...).

 

Pri projektu so aktivno sodelovali trije študentje Visoke šole za tehnologijo polimerov,  šest študentov Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, in sicer trije iz študijskega programa VS I. stopnje Mehatronika, dva iz magistrskega študijskega programa II. stopnje Strojništvo ter študnetka iz magistrskega študijskega programa II. stopnje Gospodarsko inženirstvo ter študentka magistrskega študija Elektronika, 2. stopnje Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

 

Pod mentorstvom štirih mentorjev, in sicer delovnega mentorja iz podjetja Elektro VIP, Mateja Hodnika, ter kasneje nadomestnega mentorja Matjaža Linasija, delovnega mentorja iz MO Slovenj Gradec, Boštjana Temnikerja, ter dveh pedagoških mentorjev, dr. Simona Klančnika iz Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru ter dr. Primoža Rusa iz Visoke šole za tehnologijo polimerov so v petih mesecih uspeli koncipirati napravo, ki omogoča uporabniku učinkovito doziranje različnih tablet, ki se lahko med seboj razlikujejo po velikosti in obliki.  Eden glavni tehnoloških problemov zastavljenega projekta je bil razvoj elektro-mehaničnega sklopa, ki bo omogočal doziranje točno določenega števila posamezne tablete, iz zalogovnika tablet, ob predpostavki, da se v napravi lahko uporabljajo tablete različnih oblik in velikosti. Za dosego tega cilja, so tekom projekta razvili številne rešitve mehanizma. Za izbrane potencialne rešitve so izdelali fizične makete različnih mehanizmov ter njihovo delovanje testirali v praksi. Na takšen način so izbrali koncept mehanizma, ki se je izkazal kot najbolj učinkovit. CAD model konstrukcije celotne napravo so razvili v okolju za računalniško podprto konstruiranje. Razvito konstrukcijo so optimirali tako, da so dosegli najboljši kompromis med funkcionalnostjo, velikostjo, ergonomijo in estetskim izgledom naprave. Glede na to, da so nekateri deli naprave v neposrednem stiku z zdravili, je bilo potrebno izdelali podrobno študijo polimernih materialov in na podlagi tega izbrati primeren material. Poleg konstrukcije naprave, so razvili in implementirali tudi mehatronske sklope. Razvili so lasten operacijski sistem, ki so ga implementirali na mikrokrmilnik, ki krmili napravo. Uporabnik upravlja napravo preko uporabniškega vmesnika, ki se prikazuje na zaslonu na dotik. Krmilnik naprave z uporabo senzorjev natančno spremlja trenutne količine tablet v zalogovnikih in uporabnika o tem obvešča. Prav tako z uporabljeno senzoriko sistem nadzoruje, če je bila posamezna tableta dejansko dozirana oz. če jo je uporabnik ob zvočnem in glasovnem opozarjanju v določenem času prevzel iz dozirnega predala. V nasprotnem primeru sistem prične z obveščanjem o zamudi pri uživanju zdravil. Prav tako so razvili aplikacijo, ki se namesti na osebni računalnik in omogoča upravljanje naprave preko USB komunikacije doma ali v lekarnah. Končni rezultat projekta je fizično izdelan prototip naprave. Tekom projekta so pripravili tudi celotno grafično podobo projekta, ki vključuje logotip, barvno shemo naprave, predstavitveni letak ipd..

 

V okviru projekta so imeli študentje priložnost za delo v interdisciplinarni skupini in na realnem projektu, s čimer so si pridobili delovne izkušnje in zelo pomembne kompetence (timsko delo, delo po zastavljenem terminskem planu, obvladovanje vplivnih dejavnikov, spremljanje zakonodaje, uredb in standardov).

 

Vsem vključenim čestitamo za zelo dobro opravljeno delo!

Oglejte si tudi