Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Rožnati oktober

Mesec oktober je svetovni mesec boja proti raku dojke. Imenujemo ga tudi Rožnati oktober ali Rožnati mesec. Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah. Tudi Koroško društvo za boj proti raku se pridružuje aktivnostim v Rožnatem oktobru. Simbol je rožnata pentlja, zato aktivnosti, ki potekajo ob prireditvah, simbolizira roza barva.

Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah. Letno v Sloveniji zboli 1100 žensk. Za rakom dojke lahko zbolijo tudi moški.

Rak dojke je ozdravljiv, če je odkrit v zgodnji fazi in če je pacientka zdravljena pravočasno z ustreznimi zdravili.

Glavna naloga Koroškega društva za boj proti raku so aktivnosti, v katerih osveščamo in opozarjamo na zdrav način življenja. Pri edukativnih pregledih se ženske naučijo  samopregledovanja dojk. Z rednim mesečnim samopregledovanjem dojk lahko vsaka ženska odkrije spremembo in poišče čimprejšnjo zdravniško pomoč.

 

Edukacijski (izobraževalni) pregledi dojk se odvijajo:

Zdravstveni dom Ravne na Kor. - vsak drugi četrtek v mesecu od 14. do 15. ure v  ambulanti Francke Šmid Borovnik dr. med.

Zdravstveni dom Radlje - vsako prvo soboto v mesecu od 8. do 10. ure v splošni ambulanti  Ivice Podrzavnik dr. med.

Zdravstveni dom Slovenj Gradec - vsako prvo sredo od 18. do 20. ure oz. po dogovoru  v prostorih ambulante Metke Marković dr. med.

 

Rak je bolezen, ki prizadene bolnika, njegove svojce, družino, zato je zelo pomembna psihološka podpora obolelim in svojcem. Koroško društvo za boj proti rakom nudi psihološko svetovanje pri univ. dipl. psihologinji Darji Nabernik vsako prvo sredo med 16.-17. uro oz. po dogovoru.

 

Metka Marković, dr. med. spec. spl. medicine

 

Oglejte si tudi