Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Škrabčeva štipendija podeljena koroški študentki doktorskega študija slovenistike

V ponedeljek, 20. oktobra 2014, je bila Urški Vranjek podeljena Škrabčeva štipendija za doktorski študij slovenistike.

V ponedeljek, 20. oktobra 2014, je bila v Ribnici podelitev štipendij enajsti generaciji štipendistov Ustanove patra Stanislava Škrabca.

 

Ustanova vsako leto podeljuje štipendije zaslužnim in vidnim študentom slovenskega jezika na dodiplomski in podiplomski stopnji študija. Med letošnjimi štipendisti je tudi članica PGD Turiška vas, Urška Vranjek, mag. slov. iz Turiške vasi, ki se je v študijskem letu 2014/15 vpisala na doktorski študij na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Urška Vranjek se v okviru svojega doktorskega študija na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani posveča raziskovanju soodvisnosti leksike, skladnje in stopnje besedilne strokovnosti. Ob doktorskem študiju je vpisana še na študij splošnega jezikoslovja.

 

Štipendije Škrabčeve ustanove je podelila dr. Simona Bergoč, vodja Službe za slovenski jezik na ministrstvu za kulturo, nadaljevanje večera pa sta s pogovorom o rabi slovenskega jezika na različnih ravneh razgibala in popestrila Andrej Rozman – Roza in Boštjan Gorenc – Pižama.

 

Ustanova patra Stanislava Škrabca je bila ustanovljena leta 2003 z namenom spodbujanja znanstvenega dela na področju slovenskega knjižnega jezika in jezikoslovja. Pater Stanislav Škrabec je bil najpomembnejši jezikoslovec slovenist 19. stoletja, ki je naš jezik imenoval za najlepšega med vsemi jeziki. Rodil se je 7. januarja 1844 v vasi Hrovača pri Ribnici na domačiji, ki je danes obnovljena in spremenjena v muzej ter še naprej nosi njegovo ime – Škrabčeva domačija. Ustanova spodbuja mlade k jezikoslovnemu študiju in raziskovanju slovenskega jezika. Ustanova patra Stanislava Škrabca se financira izključno iz donatorskih in sponzorskih sredstev, ki jih prispevajo gospodarske družbe, občine in posamezniki. Zlati pokrovitelj je podjetje RIKO iz Ribnice z ustanoviteljem in uspešnim slovenskim poslovnežem Janezom Škrabcem.

 

Podelitve se je poleg predstavnikov pokroviteljev udeležilo tudi nekaj vidnih slovenskih politikov in kulturnikov.

 

Dobitnici omenjene štipendije iskreno čestitamo in ji želimo uspešen doktorski študij.

 

Metoda Vranjek

Oglejte si tudi