Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
8°C
PON.
23°C
11°C
Oceni objavo

Bojan Kobal o vplivu tehnoloških postopkov na trženje modre frankinje

V organizaciji KŠTM Sevnica, nosilca projekta »Modra frankinja – žametno vino Posavja«, je v petek, 15. novembra 2013, v Vinski kleti Kmečke zadruge Krško potekalo predavanje priznanega enologa Bojana Kobala na temo »Vpliv tehnoloških postopkov na trženje modre frankinje«.
Polna dvorana pretežno pridelovalcev modre frankinje je z zanimanjem prisluhnila razmišljanjem in nasvetom g. Kobala, ki je uvodoma poudaril, da mora vsak vinar najprej imeti vizijo, torej kakšno vino sploh želi pridelati in kateremu krogu kupcev prodati. Tudi vrednote vina, lastne samemu rastišču in vinarju, ki ga prideluje, so nujne za uspešno trženje. Nato je opisal in poudaril postopke predelave, fermentacije, nege in zorenja vina v kleti, ki jih mora opraviti vsak vinar. Izbor grozdja, način maceracije, nujnost biološkega razkisa, oprema vinarja v kleti in ostale podrobnosti, ki pomembno vplivajo na končen rezultat in posledično tudi prodajo. Pri vseh vsebinah je opozoril tudi na prednosti in priložnosti kakor tudi na pomanjkljivosti in nevarnosti v vseh fazah pridelave modre frankinje in tudi pri trženju.  Večer se je zaključil z razpravo udeležencev ob pokušini izbranih vin KZ Krško in grajskih mesnin KZ Sevnica.  

Projekt »Modra frankinja - žametno vino Posavja« je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino informacij je odgovorna LAS Posavje. Organ upravljanja za program razvoja podeželja RS za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

 

Rok Petančič

KŠTM Sevnica

Oglejte si tudi