Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Nepovratne finančne spodbude in ugodno kreditiranje za okoljske naložbe tudi v letu 2013

Tudi letos so objavljeni javni pozivi za dodeljevanje nepovratnih sredstev Eko sklada. Razpisanih je skupaj 20,8 milijonov EUR nepovratnih sredstev za ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije na stanovanjskih stavbah in 0,8 milijona EUR za vozila, ki manj obremenjujejo okolje.

 

V letošnjem letu so se, v primerjavi z lanskim javnim pozivom, nekoliko spremenile tehnične zahteve pri vgradnji kurilne naprave za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe na lesno biomaso.  Z namenom optimiranja energijsko učinkovite gradnje nizkoenergijskih in pasivnih hiš pa so spremenjene površine, za katere bo mogoče dodeliti nepovratne finančne spodbude Eko sklada. Nepovratne finančne spodbude za nakup okolju prijaznih vozil ostajajo nespremenjene.

 

Vsi javni pozivi za dodeljevanje nepovratnih sredstev bodo odprti do konca leta 2013 oziroma do objave zaključka. Tudi letos gre poudariti, da se bodo finančne spodbude dodeljevale samo za naložbe, ki ob oddaji vloge še ne bodo izvedene. V nasprotnem primeru vlagatelj ne bo upravičen do nepovratne finančne spodbude.

 

Dodatna ugodnost, ki jo Eko sklad ponuja investitorjem občanom, je možnost najema ugodnega kredita ob hkratni pridobitvi nepovratnih sredstev za naložbe občanov, ki lahko združujejo enega ali več različnih ukrepov, ki jih Eko sklad sofinancira in ki skupaj presežejo 10.000 EUR priznanih stroškov, kot so opredeljeni v javnih pozivih. Pri tem velja, da skupni znesek nepovratnih sredstev in kredita ne sme presegati priznanih stroškov kreditirane naložbe.

 

Več informacij o razpisih za pridobitev nepovratnih sredstev in o kreditih lahko dobite na spletni strani Eko sklada: http://www.ekosklad.si oz. na njihovi tel.št.: 01 241 48 28, občani pa se za brezplačno energetsko svetovanje lahko obrnete tudi na svetovalne pisarne, združene v svetovalno mrežo ENSVET.

 

Agencija GOLEA tudi letos izvaja delavnice v primorskih občinah, kjer lahko pridobite natančnejše informacije o javnih razpisih Eko sklada ter ostalih aktualnih razpisih za pridobitev nepovratnih spodbud za naložbe v obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije.

 

Vljudno vabljeni na delavnico, ki jo bo GOLEA v sodelovanju z Občino Šempeter Vrtojba organizirala 20. marca 2013 ob 18. uri v prvem nadstropju Coroninijevega dvorca v Šempetru.

Oglejte si tudi