Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

TABOR ZA NADARJENE UČENCE OBRETANOVO 2014

 

OŠ Koroški jeklarji  že drugo leto organizira tabor za nadarjene učence. Letos smo ga poimenovali … in teče življenje pod Goro … po istoimenski knjigi, ki jo je izdala Občina Ravne na Koroškem. Naše življenje pod Goro teče od 2. do 5. 7. 2014, kjer so nam ponudili streho nad glavo taborniki roda Koroških jeklarjev in Vojni veterani Mežiške doline.

Dejavnosti za nadarjene učence so potekale skozi celo šolsko leto, sedaj pa so se zaključile s taborom na Obretanovem. Učenci so lahko na taboru izbirali med različnimi delavnicami: naravoslovno, likovno, glasbeno in literarno-novinarsko.

V naravoslovni delavnici so preučevali floro, favno, prsti in kamnine na pobočju Plešivca, Uršlje gore. Osnova za preučevanje so bili trije vzorci v gozdu, na travniku in ob potoku. Na teh vzorcih so določali specifično vegetacijo, živalstvo in prsti. Še posebej podrobno so preučili prsti, kjer so določali barvo, strukturo, teksturo, vlažnost, pH vrednost … V gozdu so izkopali tudi pedološko jamo. Učenci so se seznanili s praktično uporabo rastlin v vsakdanjem življenju, z naravnimi barvili so obarvali kopalno sol in izdelovali naravno črnilo.

Likovna delavnica v naravi je imela za učence svoj čar, saj so svoje znanje o fotografiji in zgodovini le te skozi spoznavanje camere obscure nadgradili s poslikavo platen v tehniki akrila. Motive za fotografijo in sliko so našli v naravi in jih vsak po svoje prenesli na platno.

Glasbena delavnica pa nam je popestrila dneve z glasbo in pesmijo.  Učenci literarne delavnice so napisali pesmi, v glasbeni delavnici so jih preuredili in uglasbili. Sledila je ritmična in melodična obdelava, postavitev melodije, določitev glasbil in veselo glasbeno poustvarjanje so dopolnili z likovnim poustvarjanjem pesmi skupaj z likovnikom Stojanom Brezočnikom. S pesmijo pa so nam polepšali dopoldan  na Uršlji gori, ki smo jo obiskali, na njej smo si ogledali najvišje ležečo cerkev, križev pot v njej in se ozrli v dolino, ter s ponosom ugotovili, da živimo na lepem končku slovenske zemlje.

Literarno-novinarska delavnica pa je za konec tabora naredila bilten Jekleničke z Obretanovega. Posneli so tudi radijsko oddajo za Radio Slovenija 1, ki bo na sporedu v soboto, 5. 7. 2014,  od 9.00 do 10.00 ure. Opravili so tudi intervju z gostoma Jurijem Berložnikom in Mirkom Osojnikom, ki je sourednik knjige …in teče življenje pod Goro …

Skratka, čas mineva hitro, vsi pa se že veselimo naslednjega tabora.

 

Zapisala Petra Podjaveršek

Oglejte si tudi