Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Ta veseli dan kulture

V Prešernovem letu 2000 je ministrstvo za kulturo začelo s pobudo dneva odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov. Z leti se je preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek in veselo praznovanje ob 3. decembru, Prešernovem rojstnem dnevu.


Tudi letos so v sredo, 3. decembra, svoja vrata odprli številni nacionalni in občinski kulturni zavodi, zvrstile so se brezplačne predstave, razstave, koncerti, predavanja, vodenja in delavnice …

 

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem je organizirala strokovno vodenje po knjižnici in brezplačni ogled posebnih zbirk (Domoznanska zbirka, Artoteka, Rokopisi, spominske sobe, Raritete, Faksimilirane in bibliofilske izdaje …). Nudili so tudi brezplačno promocijsko gradivo ter uvajanje v e-vire. Za najmlajše so na ta dan v knjižnici pripravili lutkovno predstavo pod naslovom Pravljica o Božičkovi deželi, ki jo je izvedlo Gledališče Smejček.

 

Ta veseli dan kulture so v MH Punkl obeležili z dnevom odprtih vrat – potekalo je organizirano vodstvo in ogled hostla. Tudi v TIC-u Ravne na Koroškem je potekal dan odprtih vrat z organiziranim vodstvom in ogledom mesta Ravne na Koroškem z okolico, ki se ga je udeležilo kar nekaj ljudi.  

 

Koroški medgeneracijski center je Ta veseli dan kulture popestril z glasbo njihove glasbene skupine "Koroški mix", ki je s prepevanjem pesmi iz pesmarice ob spremljavi instrumentov pričarala čudovito dopoldne in obiskovalcem polepšala prve decembrske dni. Vse je potekalo ob prijetnem klepetu in ob odličnih toplih napitkih. Na ogled je bila tudi razstava del arhitekta Lojzeka Kralja. V centru sicer že nekaj časa razstavljajo dela gospoda Kralja, mentorja likovne skupine v centru in aktivnega prostovoljca v Koroškem domu starostnikov Slovenj Gradec. Med slikami so tudi gobelini, ki so razstavljeni v dnevnem prostoru. Slike so razstavljene tudi v računalniški učilnici, kuhinji, veliki dvorani in mali sobi.

 

 

Koroški pokrajinski muzej pa je obiskovalce povabil v Štauharijo stare železarne na promocijski dogodek pod naslovom Radovedni Popek je novi prijatelj muzeja! Popek je že uveljavljen lik pisatelja Primoža Suhodolčana in ilustratorja Uroša Hrovata. Kot literarni lik popelje otroke v svet pravljic v desetih knjigah z naslovom Pozor, pravljice! V Koroškem pokrajinskem muzeju bo radovedni Popek postal glavni promotor muzejskih pedagoških vsebin. Je nadvse radoveden fant, ki zna pripovedovati zgodbe ter spodbuja in motivira otroke k raziskovanju muzejskih vsebin. Kot prijatelj in spremljevalec otrok nam bo pomagal povezovati pedagoške učne ure in delavnice, saj so zbirke Koroškega pokrajinskega muzeja postavljene v različnih krajih Koroške in oblikujejo vsebino štirih enot, Muzeja Ravne na Koroškem, Muzeja Slovenj Gradec, Muzeja Dravograd in Muzeja Radlje ob Dravi. Radovednega Popka bosta Koroškemu pokrajinskemu muzeju z novo nalogo predala avtorja Primož Suhodolčan in Uroš Hrovat.

Oglejte si tudi