Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
1°C
NED.
21°C
4°C
Oceni objavo

Izdaja polletnih akontacijskih računov za storitev oskrbe s pitno vodo izvajalca Vodovodne zadruge Preddvor

S 1. januarjem 2015 so tudi v občini Preddvor začele veljati spremenjene cene in način obračuna storitev oskrbe s pitno vodo. V vseh občinah je bila sprejeta enotna cena za pitno vodo, in sicer po novem vodarina znaša 0,44 EUR/m3 brez DDV, omrežnina voda pa 4,20 EUR na mesec brez DDV za vodomer premera DN 20.

V naslednjih dneh, pa vse do konca meseca junija, bo Vodovodna zadruga Preddvor začela izdajati polletne akontacijske račune na področju, kjer je kot izvajalec obvezne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo v občini Preddvor za naselja Nova vas, Preddvor, Hrib, Breg ob Kokri in Zgornjo, Srednjo ter Spodnjo Belo. Računu bo priložen tudi UPN nalog, katerega bo poleg standardnih šalterskih mest (pošte, banke, trgovine) možno plačati tudi preko modernih elektronskih inštrumentov (e-banke). Drugi del računa bo predstavljal dokončni obračun / poračun po naslednjem popisu ob koncu letošnjega leta.

 

Skladno z Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja mora biti cena storitev javne službe oskrbe s pitno vodo sestavljena iz variabilnega (vodarina) in fiksnega dela (omrežnina za vodo). 

 

GLAVNE SPREMEMBE PRI OBRAČUNAVANJU IN CENAH, OBLIKOVANIH PO NOVI UREDBI:

  • Celoten obračun je sestavljen iz dveh delov in sicer:
    • POLLETNE AKONTACIJE v prvi polovici leta
    • DOKONČNEGA OBRAČUNA / PORAČUNA ob naslednjem popisu konec leta
  • Strošek vodnega povračila je po novem vključen v ceno vodarine in se na računu ne izkazuje več kot posebna cenovna postavka.
  • Strošek obnove, vzdrževanja ter menjave vodomerov je po novem vključen v ceno omrežnine in se na računu ne prikazuje več kot posebna cenovna postavka t.i. števnina.
  • V ceno omrežnine za vodo so po novem vključeni tudi stroški obnove in vzdrževanja priključkov na javni vodovod. Vodovodni priključki so pomemben člen vodovodnega sistema. So v lasti uporabnika, a zaradi zagotavljanja ustrezne oskrbe s pitno vodo z njim upravlja izključno izvajalec gospodarske javne službe. Pred spremembo so se stroški obnov in vzdrževanja vodovodnih priključkov uporabniku zaračunali po opravljeni storitvi, po novem pa so ti stroški že vključeni v ceno omrežnine.
  • Pri izračunu omrežnine so upoštevani novi faktorji omrežnine iz Uredbe.

 

V spodnji tabeli so prikazani faktorji po nekdanjem pravilniku o oblikovanju cen in faktorji, ki jih je država določila v novi uredbi. Za posamezne premere vodomerov so prikazane cene omrežnine za vodo pred in po spremembi zakonodaje. V občini Preddvor omrežnina za vodo do te spremembe ni bila zaračunana.

 

POSTAVKE NA RAČUNU PRED SPREMEMBO:

Voda (0,3273 €/m3) in Vodno povračilo (0,0638 €/m3)

Števnina (1,5466 € za DN 20)

 

POSTAVKE NA RAČUNU PO SPREMEMBI:

Vodarina (0,44 €/m3) *

Omrežnina voda (4,20 € za DN 20) **

 

Strošek vodnega povračila je po novem vključen v ceno vodarine in se na računu ne izkazuje več kot posebna cenovna postavka.

 

**  Strošek obnove, vzdrževanja ter menjave vodomerov je po novem vključen v ceno omrežnine in se na računu ne prikazuje več kot posebna cenovna postavka t.i. števnina.  Prav tako so po novem v ceno omrežnine vključeni tudi stroški obnov in vzdrževanj vodovodnih priključkov. Ti so se uporabniku zaračunali po opravljeni storitvi, po novem pa so ti stroški že vključeni v ceno omrežnine.

 

OSNOVA IN PRAVNE PODLAGE

Vlada Republike Slovenije je v mesecu novembru 2012 sprejela novo Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja (Uradni list RS, št. 87/2012). Uredba je stopila v veljavo 1.1.2013, občine bi cene morale uskladiti do 1.4.2014. V skladu z novo metodologijo je Vodovodna zadruga Preddvor, kot izvajalec obvezne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo v občini Preddvor za naselja Nova vas, Preddvor, Hrib, Breg ob Kokri in Zgornjo, Srednjo ter Spodnjo Belo, pripravila elaborat za potrditev cen oskrbe s pitno vodo. Elaborat je občinski svet občine Preddvor potrdil dne 17.12.2014 in so uveljavljene s 1.1.2015.

 

Dodatne informacije in pojasnila so na voljo v Računovodskem servisu Vencelj oz. Vodovodni zadrugi Preddvor ter na spletni strani www.vz-preddvor.si, kamor lahko tudi javite vsako morebitno spremembo kontaktnih podatkov!

Povezave

vz-preddvor.si

Oglejte si tudi