Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Naš izlet v Rodine in Planico

Stanovalci doma starejših občanov iz Potoč so septembra odšli na izlet v smučarsko Planico in Rodine, rojstni kraj pisatelja Janeza Jalna. Pod Poncami so si ogledali nordijski center, spili kavo in se sprehodili pod velikanko. Navdušeni so bili predvsem tisti, ki so bili tu prvič, nekatere pa je celo zamikalo, da bi se po letalnici spustili po jeklenici. Čeprav se je poletje prevešalo v jesen, so nekateri videli sneg. Notranjo progo za tek na smučeh je namreč mogoče uporabljati tudi poleti. Več o izletniških vtisih pa so povedali stanovalci.


 

Bili smo na izletu v Rodinah in Planici. V Rodinah smo si ogledali rojstno hišo pisatelja Janeza Jalna. Njegova dela so mi zelo všeč. V knjigi Cvetkova Cilka opisuje nekdanje kmečko življenje, ko še ni bilo strojev in do potankosti pove, kako so Cvetkova dekleta plela pšenico, kako so odmetavala plevel, žela zrelo žito, okopavala … To nam dokazuje, da je dobro poznal življenje kmetov.

Planica je res lep kraj in mora imeti veliko poguma, kdor se spusti po tej skakalnici!

M. K., stanovalka

 

 

Na izletu mi je bilo najbolj všeč, da sem videla Planico. Nikoli še nisem bila tam. Všeč mi je bilo tudi v gostišču, kjer je bilo vse v steklu in smo popilo kavo. Nismo pa videli spodnjih nadstropij, kjer imajo celo leto sneg.

Janko Ivana, stanovalka

 

 

 

Imeli smo se čudovito. Imeli smo lepo, res lepo vreme. V Planici sem bila prvič. Če ne bi imela spremstva, bi se izgubila.

Frida Rozina, stanovalka

 

Posedli smo se pred hišo pisatelja Janeza Jalna v Rodinah in z zanimanjem poslušali njegovega pranečaka, ki je na zelo zabavan način predstavil pisateljevo življenje in dela. Ogledali smo si rojstno hišo, ki je zelo majhna, z majhnimi prostori. V njih so razstavljene knjige in spričevala. V Planici sem uživala na toplem soncu in občudovala skakalnice ter uživala ob dobri kavi.

Ivanka Mali, stanovalka

 

 

Bilo mi je tako všeč, kot še nikoli na nobenem izletu. Imeli smo zelo prijaznega šoferja in lep avtobus. Vožnja je bila prijetna in udobna. Želim si, da bi še kdaj kam šli.

Francka Deželak, stanovalka

 

 

 

V Dom Naklo prihajam ob torkih in petkih. Rada grem od doma, zato sem bila vesela, da sem se lahko udeležila izleta v Rodine in Planico. V Rodinah je bilo zelo lepo. Jalnov pranečak nam je z veseljem razkazal pisateljevo rojstno hišo. Zelo lepo je pripovedoval zgodbe iz Jalnovega življenja – kot bi jih stresal iz rokava. Spomladi smo bili na Brezjah, kjer mi je bilo tudi všeč in upam, da bo kmalu spet kašen lep izlet.

Marinka Petrinjak, uporabnica dnevnega varstva

 

 

 

Na lep septembrski četrtek smo se množično odpravili z avtobusom na izlet. Najprej smo se zapeljali na domačijo našega slovenskega pisatelja, ki je znan po knjigah Bobri, Ovčar Marko, Cvetkova Cilka ... Najprej smo nazdravili, nato pa nam je njegov pranečak pripovedoval o njem in o njegovi družini. Izvedli smo marsikaj novega. Potem pa smo se počasi odpravili proti Planici, kjer smo si ogledali skakalnice, nakar pa smo se namenili proti restavraciji in si tam privoščili kavo s smetano in sok.

Bilo je zelo lepo, hvala.

Tilka P., stanovalka

 

Vsak bi moral videti lepote naše lepe dežele, ki nas osrečujejo!

 

Pranečak pisatelja Janeza Jalna g. Mulej nam je najlepše kot je lahko pripovedoval o slovenskem pisatelju rojenem v Rodinah. Govoril je lepo, brez napak, da smo ga vsi občudovali.

 

Gospodu sem čestitala, ker tako lepo skrbi za hišo. Hišica je lepa, zelo lepo obnovljena. Vsa čast g. Muleju, da je vse tako ohranil. V njej je veliko starih predmetov. Take predmete zbiram tudi sama, moji otroci in tudi vnuki.  

 

Hvaležna sem ga. Martini, da me je povabila na ta izlet. Hvala tudi ga. Irmi za vso organizacijo – vse je lepo teklo. Iskrena hvala pa tudi moji spremljevalki in vsem ostalim, ki so mi pomagali.

Lucija Šubic, stanovalka

Oglejte si tudi