Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Šestdesetletnica Čebelarske družine Kokarje

V okviru dogajanja ob občinskem praznovanju v Nazarjah je sredi septembra potekala tudi slovesnost ob šestdesetletnici ustanovitve Čebelarske družine Kokarje. Dogodek se je odvijal v Športnem centru Laze, poleg domačih čebelarjev pa so se ga udeležili mnogi vabljeni gostje. Podelili so številna čebelarska priznanja.

Predsednik ČD Kokarje Franc Podrižnik je v slavnostnem nagovoru predstavil nekaj osnovnih utrinkov iz delovanja družine, kar je podrobneje opisano v knjigi Kokarje skozi čas. V kokarsko čebelarsko družino se vključujejo člani iz celotne občine Nazarje in dela občine Rečica ob Savinji.

Podrižnik je naštel številne dejavnosti, ki jih poleg samega ukvarjanja s čebelami izvajajo v družini. Razen organiziranega nakupa sladkorja so v sodelovanju z Občino Nazarje v zadnjem času zelo uspešni pri promociji setve ajde na tamkajšnjih poljih. Izjemne uspehe dosegajo mladi čebelarji, ki obiskujejo čebelarski krožek na Osnovni šoli Nazarje. Pri tem ima precejšnje zasluge tudi učiteljica Branka Nareks.

Nenehno izobraževanje in usposabljanje je naloga stalnica, prav tako različne delovne akcije, s pomočjo katerih člani uspešno plemenitijo finančna sredstva družine, kot je dejal Podrižnik. Veliko skrb posvečajo tudi ohranjanju naravnega okolja in sajenju medovitih rastlin. Sodelujejo pri vseh pomembnih dogodkih v občini, letos pa je Čebelarska družina Kokarje prejela tudi županovo priznanje.

O pomenu delovanja čebelarske družine je spregovoril župan Občine Nazarje Matej Pečovnik, jubilantki pa so čestitali predstavniki sosednjih čebelarskih družin. Čebelarska zveza Slovenije je kokarsko družino nagradila s priznanjem Antona Janše III. stopnje, zbrane pa je nagovoril tudi predsednik Čebelarske zveze Zgornjesavinjsko-šaleškega območja Ivan Čopar. Podeljena so bila tudi druga čebelarska priznanja in značke za okrogle jubileje organiziranega delovanja številnim posameznikom.

Slovesnost je povezoval član ČD Kokarje mag. Franci Kotnik, ki je med točkami natresel številne zanimive podatke o sami družini pa tudi o čebelah na splošno. Kulturni program so oblikovali učenci Glasbene šole Nazarje in članice čebelarskega krožka. Sledilo je družabno srečanje ob zvokih ansambla Žarek.

Oglejte si tudi