Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

˝POVSOD JE LEPO, DOMA JE NAJLEPŠE˝, TURNEJA TEMATSKO VODENIH TURISTIČNIH OGLEDOV v Občini Miren-Kostanjevica

V dneh, ko se prebuja narava in nas zjutraj že budi ptičje žvrgolenje, so v Občini Miren-Kostanjevica pripravili brezplačno vodene oglede naših glavnih znamenitosti in edinstvenih doživetij.

Organizatorji ŠKT društvo Farjovca, društvo Škrla iz Lipe in Jamarski klub Temnica so v soboto, 11.3.2017, na pobudo Občine Miren-Kostanjevica, odlično izpeljali prvi voden turistični ogled po Kraškem delu občine.

Pohodniki (bilo jih je preko 80) so se  zbrali  pred nekdanjo vaško šolo v Temnici, kjer so dobili nekaj zanimivih informacij o kraju in bližnji okolici, nato pa pot nadaljevali proti Krompirjevi jami.
Trasa pohoda, speljana po Poteh miru, je v dolžino merila približno 5 km, pohod pa je trajal dobre 3 ure, ter se v večji meri navezoval na dogajanje med 1. svetovno vojno. Vreme je bilo fantastično in obiskovalci so imeli prekrasen razgled na morje in okolico. Pohod sta vodila licencirana lokalna turistična vodnika Tadej Rogelja in Božo Leban.

Pri Krompirjevi jami so nam organizatorji pripravili spektakularno pol urno jamsko predstavo. Uprizorjen je bil uniformiran A – O vojak, ki je plezal po ˝lojtrah˝ proti izhodu jame, medtem, ko so se na jamski steni ob strelskih zvokih, preko diaprojektorja uprizarjale nekdanje vojne slike. Obiskovalci so tu imeli možnost preizkusiti v ognjišču pečen krompir, kot se to počne po tradiciji.

Pot nas je vodila proti ostanku nekdanjega nasipa normalnotirne železnice med Novelom in Temnico, kjer nam je  župnik Dominik Bizjak iz Vojščice pripravil manjšo foto - razstavo nekdanjega vlaka in železnice, ter jo poleg lokalnih vodnikov tudi predstavil. Sprehodili smo se preko Kraških travnikov in gozdov, ter prečkali kraško vasico Novelo, bogato z elementi kraške arhitekture dediščine, do naslednje - Klobasje jame, kjer sta pohodnike skozi zanimive jamske rove popeljala vodnika.

Iz jame je obiskovalce privabil  vonj po pečenih ˝jamskih˝ klobasah, ki so jih na ognju pripravili organizatorji. Obiskovalci so se z njimi tudi okrepčali.

Nekaj sto metrov stran nas je čakala še tretja izmed nekdaj za vojaške potrebe preurejenih jam – Lojzova jama. Pohodniki so imeli poleg zunanjega ogleda, možnost vstopiti še v dva umetno izkopana ˝kavernska˝ rova, ki te pripeljeta do čudovitega razgleda nad jamsko  strukturo.

Čas je bil, da se počasi vrnemo na izhodiščno točko v Temnico,  a seveda tudi ta del pohoda ni bila samo monotona hoja, pač pa nas je že po nekaj sto ˝prepešačenih˝metrih na kraškem travniku na stojnici pričakal gospod iz Zeliščne kmetije Rogelja, ki je pohodnikom za okrepčilo ponudil domače zeliščne likerje, čaje in prigrizke. Super postanek, kajne ?

Dobro okrepčani in zadovoljni smo se vrnili v Temnico, kjer pa ni bilo še vsega tako hitro konec. Organizatorji so  pripravili pravo presenečanje. Zvoki harmonike in trobente, lokalni ponudniki, pogostitev, predstavitev plezanja jamarjev JK Temnica in mini kviz z vprašanji na temo pohoda in nagradami je le delček aktivnosti, ki so jih obiskovalci še doživeli.


Odziv pohodnikov je bil zares fenomenalen. Organizatorji pa so z izvedbo zelo zadovoljni.

Za super organizacijo in izvedbo dogodka so zaslužna zgoraj omenjena društva, Občina Miren-Kostanjevica. Iskrene zahvale grejo še Simonu Colja in Gregorju Rogelja iz Vojščice za glasbeno točko ob zaključku pohoda, župniku Dominiku Bizjaku za pripravo mini foto – razstave,  Ožbeju Černe iz Vojščice za super fotografije, vsem lokalnim ponudnikom, ki so se predstavili na zaključnem druženju – Kujtna domačija iz Temnice, Vinogradništvo in vinarstvo Trampuž  Bojan iz Temnice, Vinogradništvo Marušič Damjan iz Vojščice, Vina Kavčič(Kavčič Stojan) iz Lipe, KS – Temnica, Polavi logistika d.o.o. za odlično sadje ter lokalnim turističnim vodičem Tadeju Rogelja in Božotu Lebanu za super izvedeno vodenje.

KONTAKTI sodelujočih:

LICENCIRANI LOKALNI VODNIKI: Tadej Rogelja: 041 825 569, Božo Leban: 051 611 402

FOTOGRAF: Ožbej Černe: 040 366 040

GLASBENIKI (TROBENTA IN HARMONIKA): Simon Colja: 031 445 890,

Gregor Rogelja: 030 934 771

DRUŠTVA:

JAMARSKI KLUB TEMNICA: Robert Pahor: 040 207 482

ŠKT DRUŠTVO FARJOVCA: Tadej Rogelja: 041 825 569

DRUŠTVO ŠKRLA LIPA: Mitja Stepančič: 040 706 712

Se vidimo na naslednjem tematsko vodenim turističnem ogledu v Mirnu že 22. aprila. Ogledali si bomo Muzej Spomni se name, Galerijo svetovno priznanega umetnika Oskarja Kogoja, Čevljarski muzej, Mirenski grad in še samo vas Miren.

 

Oglejte si tudi