Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Spominska komemoracija v 'Malnu', Kostanjevica

V nedeljo, 19.01.2014, je v Kostanjevici na Krasu potekala spominska slovesnost ob 70. obletnici požiga hiše, pri katerih se še danes reče 'v Malnu'.

 

17.januarja 1944 je namreč prišlo do ovadbe družine Povodnik, zaradi česar se je nemška vojska kruto znesla nad domačimi. Očeta Jožefa, mater Pavlo, hčeri Marijo z otrokoma in Vero je nagnala v poslopje mlina, ter vse skupaj zažgala. Marijin mož je tragedijo preživel, ker se je ravno vračal domov in se še pravočasno skril v bližnjem hlevu. Žal pa je par mesecev kasneje tudi njega doletela smrt.

Starejši krajani, ki so bili  v času tega dogodka v vasi, se ga še vedno živo spomnijo. In še zdaj, po tolikih letih, ne razumejo takšne krutosti.

 

Spominske slovesnosti so se udeležili mnogi gostje; dr. Savin Jogan, ki je bil tudi slavnostni govornik, dr. Maca Jogan, članica predsedstva združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, g. župan Zlatko Martin Marušič, g. Vladimir Krpan, predsednik območnega združenja borcev za vrednote NOB iz Nove Gorice, predstavniki krajevne in lokalnih Zveze borcev, nosilci praporov Zveze borcev, svojci žrtev tedanjega poboja, ki živijo v Kostanjevici. Dvorano pa so do zadnjega kotička napolnili še nastopajoči in poslušalci od blizu in daleč.

 

Dr. Jogan je v govoru opozoril tudi na druge krute dogodke, ki so se zgodili v času druge svetovne vojne ter poudaril, da je potrebno te spomine negovati in prenašati kasnejšim rodovom kot opomin, da se taka grozodejstva ne bi več dogajala.

 

Barbara S.Pahor

Oglejte si tudi