Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

MOTNJE AVTISTIČNEGA SPEKTRA

V torek, 20. 9. 2016, je v prostorih Mladinskega centra Mengeš potekal seminar o motnjah avtističnega spektra. Predavala je Maja Škrubej Novak, profesor specialne in rehabilitacijske pedagogike iz Svetovalnice za avtizem, ki je udeležencem pobližje predstavila, kako drugače osebe z avtizmom razumejo in dojemajo svet okrog sebe.
Motnje avtističnega spektra (v nadaljevanju MAS) so vseživljenjska razvojna motnja, ki se odražajo s težavami na področju socialne interakcije, socialne komunikacije ter fleksibilnosti mišljenja. Gre za zelo pogosto razvojno motnjo, ki jo ima 1% prebivalstva.

Otroci z MAS se razvijajo drugače in z drugačno hitrostjo kot njihovi vrstniki, tako na področju motorike, jezika, kot tudi pri kognitivnih in socialnih veščinah. Lahko so zelo dobri pri nekaterih naprednih in kompleksnih veščinah, kot je na primer reševanje matematični problemov, "lahke" stvari, na primer govorjenje ali vzpostavljanje prijateljstva, pa so za njih težke.

 

Kadar opažamo pri otroku naslednje znake, je potrebno poiskati pomoč pediatra:

  • ni socialnega nasmeha ali podobnih izrazov čustvovanja po 6. mesecu,
  • nezainteresiranost in neodzivnost otroka po 12. mesecu,
  • nerazvit govor po 16. mesecu, ali pa celo »izguba govora«,
  • otrok se ne odziva na svoje ime, ni sposoben izvajati preprostih ukazov, ne mara sprememb, ne posnema, ne kaže s prstom …

 O avtizmu se v zadnjih nekaj letih veliko govori, več kot o katerikoli drugi razvojni motnji. Vendar pa strokovnjaki in starši, ki se z MAS srečujejo, še vedno čutijo pomanjkanje storitev ter znanja s tega področja.

Zgodnja obravnava, ki vključuje za MAS specifične pristope, je ključnega pomena za otrokov razvoj na vseh področjih in za otrokovo samostojnost kasneje v življenju.

V Svetovalnici za avtizem imajo dolgoletne izkušnje z delom z osebami z MAS, z nudenjem podpore staršem, strokovnim delavcem vrtcev in šol. Starši lahko dobijo potrebno podporo, kako pomagati otroku, da bo hitreje napredoval. Kmalu bodo na voljo tudi krajša tematska predavanja za starše. Nudijo tudi psihološko in pedagoško diagnostiko, specifično za MAS. Za vrtce in šole v Svetovalnici za avtizem pripravijo tematske seminarje in delavnice, kjer se lahko strokovni delavci pobližje seznanijo s težavami otrok z MAS in s strategijami ter metodami dela z njimi. Pomoč jim nudijo tudi pri pripravi individualiziranih programov in v obliki individualizirane izobraževalne storitve, kjer pomagajo pripraviti strategije dela za posameznega otroka.

Več informacij o avtizmu in storitvah Svetovalnice za avtizem najdete na spletni strani www.avtizem.net

 

Besedilo in foto: Maja Škrubej Novak

 

Oglejte si tudi