Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Medobčinski parlament Zveze prijateljev mladine Domžale v letu 2017 gostila Osnovna šola Mengeš

V petek, 3. februarja 2017, je Osnovna šola Mengeš gostila medobčinski otroški parlament, ki so se ga udeležile učenke in učenci iz desetih osnovnih šol iz občin Mengeš, Domžale, Lukovica in Moravče. Tema otroških parlamentov v letu 2017 je Otroci in načrtovanje prihodnosti, ki so jo učenke in učenci OŠ Mengeš na šolskem parlamentu obravnavali v sredo, 25. januarja 2017. Otroške parlamente že 27. leto zapored organizira Zveza prijateljev mladine Slovenija za širjenje znanja o pomenu človekovih in državljanskih pravicah ter vzgojo otrok, mladih v odgovorne državljane in za njihovo vključevanje v demokratične procese.
Šolski otroški parlament potekal v šolski zbornici

Šolski otroški parlament je bil na OŠ Mengeš v sredo, 25. januarja 2017, v šolski zbornici, kjer so se zbrali vsi predsedniki in namestniki oddelkov od 2. do 9. razreda. Najprej sta udeležence parlamenta pozdravila Milan Burkeljca, ravnatelj OŠ Mengeš in Franc Jerič, župan Občine Mengeš, in jim zaželela uspešno razpravo, razvoj argumentov za in prosti ter seveda zaključkov o osrednjo temi parlamenta »Otroci in načrtovanje prihodnosti«.

Učenke in učenci so razpravljali v skupnih, iskali argumente za in proti o temah, ki so jih izbrali mentorji. Teme so bile aktualne, povezane s prihodnostjo OŠ Mengeš - postavitev nove telovadnice, uvedba sobe za umirjanje, preživljanje glavnega odmora na prostem in druge.  Šolski otroški parlament je zasedal dve šolski uri, kar je bilo, so na koncu ugotovili udeleženci, premalo za razpravo o številnih zanimiv aktualnih temah. Med razpravo so parlamentarke in parlamentarci poskrbeli tudi za svoje zdravje in s pomočjo pedagoginje Nine naredili nekaj kratkih vaj za telo in možgane.

Zasedanje parlamenta so zaključili z okoljevarstvenim kvizom o obetih naše Zemlje ter z oblikovanjem predlogov za predstavitev na medobčinskem parlamentu v februarju.

 

Medobčinski šolski parlament v večnamenski avli Osnovne šole Mengeš

Osnovna šola Mengeš je v začetku februarja večnamensko šolsko avlo spremenila v otroški medobčinski parlament. Parlament je s pozdravom otvoril Milan Burkeljca, ravnatelj OŠ Mengeš. Vsem parlamentarkam in parlamentarcem je zaželel izmenjavo idej, mnenj, prijetno druženje, predvsem pa, da katero od idej tudi uresničijo. Učenke in učence, njihove mentorje in župana je pozdravila tudi Ema Škrjanc Ogorevec, predsednica Zveze prijateljev mladine Domžale. Parlamentarke in parlamentarce je povabila, da odgovorno  razmišljajo in razpravljajo o vrednotah, naši in svoji prihodnosti ter da bi uspeli združiti dva povsem različna svetova, ki jih v svoji poslanici opisuje Desa Muk.  Prisotne je pozdravil tudi Franc Jerič, župan Občine Mengeš, in otrokom zaželel dobro parlamentarno razpravo o načrtovanju prihodnosti, saj načrtovanje prihodnosti ni pomembno le za vsakega posameznika, ampak tudi za svetlo, lepo prihodnost vseh nas, predvsem mlajših generacij. Zaželel jim je tudi, da bodo znanje o parlamentu, hramu demokracije, razpravi v njem, uporabili tudi v prihodnje ter vsem nam zagotovili lepo in svetlo prihodnost.

Uvodne nagovore so učenke in učenci Osnovne šole Mengeš popestrili z bogatim, povsem mengeškim kulturnim programom, zapeli so pesem »Kdo, kdo, kdo so pa to? Mengšani, Mengšani, Mengšani so to!« ter zaplesali venček belokranjskih plesov.

V parlamentarni razpravi, ki je bila usmerjena v združevanje dveh različnih svetov, so sodelovali učenke in učenci desetih osnovnih šol iz občin Mengeš, Domžale, Lukovice in Moravč. V razpravi, predstavitvi argumentov za in proti, iskanju kompromisov o pomembnih aktivnostih za načrtovanje prihodnosti so otroci potrdili afriški pregovor »če hočeš hoditi hitro, hodi sam, če hočeš priti daleč, pojdi v skupini«. Na koncu je parlamentarke in parlamentarce pozdravil še poseben gost.

Zasedanje parlamenta so zaključili z evaluacijo razprave in oblikovanje skupnih zaključkov, ki jih bodo predstavniki OŠ Mengeš predstavili v petek, 10. marca 2017, na regijskem otroškem parlamentu v OŠ Venclja Perka v Domžalah.

 

Avtor besedila: Tina Drolc

Avtor fotografij: Miha Ulčar

Oglejte si tudi