Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Za čisto Dobeno

TD Dobeno je med svoje aktivnosti, v planu za leto 2017, med drugim uvrstilo tudi delovno akcijo, "skupaj očistimo Dobeno". Akcijo smo izvedli v soboto, 22. Aprila 2017, bila je vključena v skupno, občinsko čistilno akcijo. Člane TD in ostale prebivalce Dobena, smo zaradi slabega odziva v preteklosti, o akciji obvestili preko »mailing liste« že tri tedne prej, nekaj dni pred napovedano akcijo, pa smo jih na to še enkrat spomnili.
Pred Anžinovo kapelico, kjer je bilo zborno mesto, se je ob 9 uri zbralo kar lepo število domačinov, nekaj pa se jih je pridružilo, kar na kraju akcije. Z Francetom Vehovcem, predsednikom VO, ki je prišel tja »močno oborožen«,  z svojim traktorjem in orodjem, smo določili področja čiščenja in organizirali delovne skupine, tako, da je bilo pokrito celotno, Dobensko območje in še gozdne poti proti planinskemu domu, na Rašici in proti gradu Jable.

Aktivisti smo si razdelili rokavice in vreče za smeti, ter krenili v »napad«. Najmočnejša skupina, s traktorsko podporo se je odpravila na Sp. Dobeno, kjer je cesto očistila skal in kamenja, ki se neprestano kruši s pobočja (posledica izruvanih dreves, v času žleda).

Skale in kamenje, ki se občasno in nepredvideno, kruši ter pada na cesto za Sp Dobeno, nekatero pa se vali še naprej in pada na spodnjo cesto, med studencem in Čičkovo kapelico, ogroža uporabnike obeh cest, že od žleda naprej . Ker se lastništvo zemljišča, na tem delu še vedno rešuje (občina in lastnik) in je zato onemogočeno tekoče vzdrževanje in čiščenje, bo nevarnost očitno še dalj časa prisotna.

Akcije se je udeležilo 23 odraslih in tudi nekaj otrok je bilo z nami, kar je zelo pohvalno. V imenu TD, še enkrat hvala vsem, ki ste si vzeli čas in prišli, saj to ni bilo le čiščenje, Dobenskih cest in poti, bilo je tudi druženje, prijateljski klepet, utrjevanje dobrososedskih odnosov in izkazana pripadnost našemu Dobenu, združili smo prijetno s koristnim. Žal mi je za vse tiste, ki se akcije niste udeležili, nekateri ste imeli za to upravičene razloge, nekateri pa ... No upam, da se nam pridružite naslednjič, lepo vabljeni k sodelovanju! Naj bo Dobeno naš kraj, lep in čist, kraj vseh, ki tu živimo!

 Po končani akciji je bila organizirana malica, za vse udeležence, v Dobenskem hramu, kjer smo še malo pokomentirali naše delo in odnos ljudi, do narave. Čistilna akcija je za nami, uspešna! Bili smo soglasni, da se odnos ljudi, do narave izboljšuje, kar se je odrazilo tudi v le napol polnih vrečah s smetmi.  

 

Besedilo in foto: T. Vidrgar

Oglejte si tudi