Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Z RAZSTAVO "RDEČA" LIKOVNIKI ZAKLJUČUJEJO PRAZNOVANJE 20. OBLETNICE

V Kulturnem domu Mengeš je bilo 7. decembra 2016 ob 18.00 uri odprtje razstave Likovnega društva Mengeš z nenavadnim naslovom Rdeča. Predsednica Likovnega društva Mengeš Leonida Goropevšek je v svojem nagovoru najprej pozdravila župana občine Mengeš Franca Jeriča, podžupana Boga Ropotarja, vodjo JSKD Izpostava Domžale Mateja Primožiča in številnim obiskovalcem predstavila vzdušje in delo v društvu, ki skozi vse leto z razstavami v domači občini in širše po Sloveniji praznuje svoj praznik. S svojo prisotnostjo so nas počastili tudi Vladimir Brlek iz JSKD Izpostava Kranj in Tone Ftičar iz JSKD Izpostava Kamnik skupaj z priznanim kamniškim slikarjem Dušanom Sterletom. Njihova pohvala razstave društvu še posebej veliko pomeni.
Z izjemnim kulturnim programom sta glasbeno in z energijo dopolnila zakonca Miran in Anastazija Juvan. Oba sta  izjemna glasbenika, pedagoga, Miran Juvan s plodno pianistično avtorsko kariero in korepetitorsko vlogo,  Anastazija Juvan, ki  je dirigentka Anastasia strings, znana doma in v tujini pa je tudi izjemna vokalna solistka. Prostor preddverja je napolnila  glasba, nabita z rdečo energijo … in obiskovalci so ju nagradili z bučnim aplavzom.

Na stenah je razstavljeno petnajst upodobitev »rdeče« na platnu, velikosti 120 x 160, ki so zapolnile prostor na zelenih stenah. Razstavljajo člani društva: Lojze Burja, Majda Gartner,  Irena Gorenc, Leonida Goropevšek, Ani Karo, Diana Korelc, Dari Korošec, Martina Kozamernik, Binca Lomšek, Ina Malus, Irena Novak, Barbara Rabič, Emanuela Rodica, Anka Sodec in Helena Testen. Vtisi obiskovalcev so bili izjemno pozitivni in pohvalni, zato smo v društvu še posebej hvaležni našemu mentorju za usmerjanje in nasvete pri  novih pristopih modernejših izražanj.

Kot poslednja  v nizu razstav ob 20. obletnici delovanja Likovnega društva Mengeš s to razstavo metaforično ponazarjamo vzdušje v društvu. Simbolika rdeče barve več ali manj ponazarja tudi vsakega člana posebej in vse skupaj z našim odličnim mentorjem Lojzetom Kalinškom. Zato tudi razstava s tem naslovom, ki simbolizira dinamičnost in aktivnost društva, ki je polno inovativnih zamisli in idej in  jih izpelje v številnih projektih, razstavah in akcijah. Vsak od ustvarjalcev – slikarjev na svojstven oseben način pristopi k projektni nalogi, ga predela in v svoji likovni govorici ustvari v določeni  tehniki. Zato toliko različnih govoric »rdeče«.

Vendar je že leta vsem skupno nekaj, o čemer govori simbolika rdeče barve: ljubezen, ogenj, energija, navdušenje, strast, želja … po ustvarjanju, kar je nujno za uspeh in dobro izvedbo zadanih nalog. Zato se v društvu zavezujemo, da bomo zavzeti varuhi  rdeče, ognja, energije in strasti  to z ljubeznijo gojili tudi v bodoče.

Ljubezen, ogenj, toplota, energija, navdušenje, želja, strast – to je »Rdeča, z rdečo veselo v december in srečno 2017«.

 

Besedilo in foto: Binca Lomšek

Oglejte si tudi