Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Miklavž predal novo potujočo knjižnico

Šestega decembra je v Arboretumu Volčji Potok Miklavž slovesno predal svojemu namenu novo vozilo potujoče knjižnice, ki bo razveseljevala tako bralce Črnega grabna kot bralce Tuhinjske doline. Vozilo je bilo prevzeto sicer že oktobra, vendar je bila potrebna še nadgradnja le-tega.
Nakup bibliobusa je skupen projekt Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Občin Kamnik, Domžale in Lukovica, Matične knjižnice Kamnik in Knjižnice Domžale. Slovesnega prevzema so se udeležili s strani Ministrstva za izobraževanje Damjana Pečnik, direktorica Direktorata za kulturno dediščino, sekretarka na ministrstvu Tatjana Likar in podsekretar Marjan Gujtman, župan Občine Kamnik Marjan Šarec, župan Občine Domžale Toni Dragar, župan Občine Lukovica Matej Kotnik, direktorica Knjižnice Domžale Barbara Zupanc Oberwalder, direktorica Matične knjižnice Kamnik Breda Podbrežnik Vukmir, Mojca Cerar, višja svetovalka za družbene in društvene dejavnosti v Občini Lukovica, številni povabljeni gostje z drugih potujočih knjižnic po Sloveniji, in Vera Beguš, prva knjižničarka na potujoči knjižnici v Občini Lukovica.

Prvo vozilo – potujočo knjižnico so prevzeli na Brdu pri Lukovici 17. decembra leta 1996. Knjižnico na kolesih je vozil zdaj žal pokojni Mitja Beguš. Tudi nabava prvega vozila je bila sad dolgoletnega truda zaposlenih v domžalski in kamniški knjižnici. Na ta način so želeli približati, kar je namen tudi danes, knjigo oddaljenim krajem naše, kamniške in domžalske občine. Takrat v naši občini ni bilo knjižnice in prenekaterim je bil onemogočen dostop do te naše dobrine, do širjenja obzorja tako mladini kot starejšim občanom.

Kraji, kjer vozi bibliobus, so raztreseni v obeh dolinah pretežno v hribovitih zaselkih, ki od avtomobila sčasoma terjajo svoj davek. Tako je na novem vozilu Irisbus/IVECO Daily 5OC17V/P,  ki je bilo izbrano v skladu z zahtevami preko javnega razpisa, sodobnejše, večje in močnejše, izvedel predelavo in nadgradnjo Dualis Maribor. Notranjost je prostornejša, torej imajo bralci na razpolago večje število knjig in drugega neknjižnega gradiva. V novi potujoči knjižnici je računalniška izposoja preko brezžične povezave in stalen dostop do interneta, kar je novost med slovenskimi potujočimi knjižnicami. Vrednost celotnega projekta znaša 125.760 evrov, od tega je Občina Lukovica prispevala 9.102,90 evra. Matična knjižnica Kamnik in Knjižnica Domžale si vozilo delita že skoraj 15 let in takšno sodelovanje je edinstven primer v državi.

Prevzem novega vozila so povabljeni gostje pospremili s prijaznimi in spodbudnimi besedami. Župan Kamnika Marjan Šarec je poudaril pomen lepe pisane besede, kajti današnji moderni čas in sodobna tehnologija, žal to kar preveč zanemarjajo. Bralna kultura mladih danes ni več tako samoumevna kot včasih. Matej Kotnik, župan Lukovice, se še dobro spominja prevzem prvega vozila, kajti takrat je bil podžupan naše občine. Žal mu je poleg lepih spominov ostal grenak, kajti že takrat so nekateri rekli »pri nas pa ne beremo knjig«. Verjamem, da je to res grenak spomin. Domžalski župan Toni Dragar je spomnil navzoče in predvsem medije, da znajo župani tudi stopiti skupaj in se dogovoriti za skupno dobro vseh treh občin. To ni edini skupni projekt, je povedal. Damjana Pečnik z Ministrstva za izobraževanje je poudarila, da se veselijo takšnega skupnega sodelovanja občin in knjižnic ter upa, da bodo kljub težkim časom še lahko prispevali za takšne skupne projekte.

Zagotovo sta se tega dogodka in skupnega vozila posebej veselili obe direktorici knjižnic in ob tej priliki prejeli todi »prehodni pokal« (mali avtobusek, ki kroži) od direktorja knjižnice iz Ajdovščine, ki pravi, se je le malo časa grel na njegovi mizi. Zahvaljujeta se še posebej tudi vsem zaposlenim v obeh knjižnicah, ki so vložili ogromne napore od prvih razpisnih pogojev pa do končanega projekta.

V Sloveniji je dvanajst potujočih knjižnic in vsem je skupna naloga pripeljati knjige do vsakega bralca. Z veseljem zaključujem prispevek s Kristininim sloganom: »Pridemo v vsako vas in še naprej do vas«.

 

Milena Bradač

           

           

Oglejte si tudi