Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

OSKRBA ZAPUŠČENIH ŽIVALI NA OBMOČJU OBČINE LUKOVICA

Na podlagi Zakona o zaščiti živali, ZZZiv (uradno prečiščeno besedilo - UPB2, Ur. list RS, št. 43/2007, v nadaljevanju: ZZZiv) je lokalna skupnost dolžna poskrbeti za zapuščene živali na svojem območju. Zapuščenim živalim se zagotovi pomoč, oskrbo in namestitev v zavetišču.

Občina Lukovica ima v skladu z določili 27. člena ZZZiv sklenjeno Pogodbo za opravljanje dejavnosti oskrbe in namestitve zapuščenih živalih na območju občine Lukovica z zavetiščem Meli center Repče, trgovina in storitve d. o. o., Repče 10, 8210 Trebnje (v nadaljevanju: zavetišče).

 

Zavetišče je v skladu z navedeno pogodbo dolžno opravljati naslednje naloge:

-       sprejemanje prijav o zapuščenih živalih in za njih zagotavljati ustrezno veterinarsko pomoč;

-       zagotavljati odlov, prevoz, namestitev in oskrbo v zavetišču;

-       skrbeti za iskanje zakonitih skrbnikov oziroma za oddajo živali novim skrbnikom;

-       skrbeti za ažurno vodenje evidenc oziroma registra psov in ga enkrat letno posredovati naročniku;

-       sodelovati s pristojno inšpekcijsko službo in organizacijami za zaščito živali;

-       opravljati vse ostale naloge pod pogoji in na način kot to določajo predpisi s področja delovanja zavetišč za zapuščene živali;

-       nastaviti in voditi mesečno evidenco o izvedeni posameznih delih in te podatke varovati kot poslovna skrivnost.

 

Dežurna številka zavetišča je: 031/331-336, elektronski naslov: meli.center@volja.net.

 

Na podlagi podpisane pogodbe zavetišče poskrbi za odlov zapuščene živali, potrebne oskrbe, v zavetišče. To lahko stori tudi najditelj zapuščene živali na podlagi predhodnega obvestila in s soglasjem pristojne občinske službe. Pred prevzemom zapuščene živali v oskrbo osebje zavetišča preveri, ali je bila pristojna služba občinske uprave o zadevi obveščena in, ali je žival v oskrbo dostavljena s soglasjem občinske uprave.

 

V primeru najdbe zapuščene živali je torej potrebno o tem najprej obvestiti pristojno občinsko službo ter s strani občine pridobiti soglasje za zavetišče, s katerim ima Občina Lukovica sklenjeno pogodbo. Izven delovnega časa je potrebno občinsko upravo obvestiti preko elektronske pošte, prvi naslednji delovni dan pa tudi po telefonu. Kontaktna oseba s strani občinske uprave je Katka Bohinc, katka.bohinc@lukovica.si, tel.: 01/72-96-318.

 

Za vsa ostala vprašanja v zvezi z oskrbo zapuščene živali je odgovorna oseba zavetišča, ki je dolžna ravnati v skladu z ZZZiv in predpisi o veterinarstvu.

 

Oskrba živali brez soglasja pristojne službe občinske uprave se zaračuna osebi, ki je žival prinesla v zavetišče.

 

Zapuščenim, bolnim in poškodovanim živalim mora veterinar v skladu z 32. členom ZZZiv nuditi potrebno nujno pomoč. Neozdravljivo bolnim ali poškodovanim, težko prizadetim in poginjajočim zapuščenim živalim mora veterinar zagotoviti takojšnjo humano usmrtitev.

 

Namen objave tega prispevka je seznanitev občank in občanov, kako ravnati v primeru, ko najdejo zapuščeno žival. Pri tem je potrebno omeniti dejstvo, da živali, ki je dalj časa prepuščena sama sebi, ne bo enostavno pridržati. Taka žival človeka ni vajena in je dokaj nesocializirana. Prav tako ne moremo predvideti obnašanja zapuščene, poškodovane ali bolne živali, zato je potrebno v vseh primerih ravnati previdno in zmerno. Upoštevajmo koristi živali, ne pa posameznikov! Lastnikom psov pa svetujemo, da si na tej povezavi: http://www.vurs.gov.si/fileadmin/vurs.gov.si/pageuploads/PDF/pdf1/VURS_pes10_tisk.pdf preberejo priročnik »O odgovornem lastništvu psov«, ki ga je v letu 2010 izdala Veterinarska uprava Republike Slovenije.

 

 

Katka Bohinc, občinska uprava

Višja svetovalka III

 

Oglejte si tudi