Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

20-letnica Občine Lukovica v duhu domače glasbe

V petek, 5. septembra 2014 so se občani in prijatelji Občine Lukovica ob 20. uri zbrali v pokritem šotoru na športnem igrišču v Šentvidu pri Lukovici, kjer je potekala osrednja prireditev ob občinskem prazniku. Slavnostni govor je imel ob 20. obletnici občine župan Matej Kotnik, prav tako pa je bil v prvem delu prireditve predstavljen na novo izdan Zbornik Občine Lukovica. Nadaljevanje je sledilo v domačem glasbenem vzdušju, saj so program popestrili ansambli in skupine iz Črnega Grabna.
Letošnja osrednja prireditev ob občinskem prazniku je zaradi popoldanskega slabega vremena namesto na trgu v Lukovici potekala na športnem igrišču v Šentvidu pri Lukovici, a zamenjava lokacije ni vplivala na približno 900 zbranih obiskovalcev. Ti so tako najprej prisluhnili Godbi Lukovica, nato pa je povezovalec Matjaž Merljak pozdravil vse prisotne. Vabilu na prireditev so se odzvali tudi poslanka Državnega zbora RS Ljudmila Novak, župan občine Škofljica Ivan Jordan, župan občine Šenčur Miro Kozelj, nekdanji župan občine Naklo Ivan Štular, župan sosednje občine Moravče Martin Rebolj ter podžupan sosednje občine Vransko Aleksander Reberšek.

 

Župan Matej Kotnik se je v svojem slavnostnem govoru zahvalil gasilcem, šoli, društvom in vsem tistim občanom in občankam, ki s svojim delom prispevajo k lepšemu življenju v občini Lukovica. Med drugim se je spomnil tudi na svoje začetke županovanja in predhodnike ter poudaril, da smo vsi odgovorni za dobro počutje v naši lokalni skupnosti. »Storiti moramo nekaj za svoj kraj, za državo in moramo biti ponosni tudi na to, kar smo do sedaj ustvarjali in gradili. Postajamo vedno boljši, večji in zrelejši, vendar pa se moramo vprašati tudi po tem, kaj smo pustili za seboj in kaj odhaja za nami,« je le nekaj strnjenih misli iz njegovega govora.Temu je sledila predstavitev Zbornika Občine Lukovica II., ki je nekakšna poglobljena nadgradnja tistemu izpred desetih let. Oba Zbornika tako skupaj s Stražarjevo knjigo Črni Graben vključujeta vse najpomembnejše informacije iz naših krajev, zbrani obiskovalci pa smo si na projektorju lahko ogledali tudi nekaj minutno video predstavitev in komentar urednika dr. Stanka Pelca. Glede na to, da je občina izdala prvi Zbornik ob 700-letnici prve pisne omembe Lukovice in Šentvida, so si takrat zadali cilj, da čez 10. let izdajo na Občini drugi Zbornik, na kar je župan še posebno ponosen, saj so poleg domačinov tudi drugi izredno kvalitetni soavtorji prispevkov, med drugim tudi nekdanji direktor Narodne Galerije Andrej Smrekar. »Ti vrhunski strokovnjaki za posamezna območja so v oblini Lukovica in v gradivu občine prepoznali kvaliteto in ponosen sem, na skupno delo, ki se kaže v tem Zborniku. Čeprav sam veliko vem o naši občini in vseh znamenitostih, se mi zdi zelo zanimivo, da je bil na primer v 14. stoletju plemič Otokar Blagoviški iz Blagovice, ki je ustanovil škofjeloški ženski samostan sv. Klare. Prav tako malokdo ve, da je iz Golčaja izvirala družina Šumi, ki je v Ljubljani ustanovila istoimensko tovarno Šumi. Iz ene mežnarije na Golčaju je prišla tako pomembna slovenska industrialska družina.V Zborniku lahko vidimo dejanske fotografije izjemnih ljudi, ki so izhajali iz naših krajev in jih tudi lažje postavimo v časovni okvir in prostor tukaj v Lukovici,« pravi Matej Kotnik. V najnovejši izdaji Zbornika tudi z navdušenjem pozdravlja zaokroženo celoto na temo motokrosa v naši občini, saj članek o tem, govori o uspehih od 80-ih let »vedno je bilo govora o uspešnih posameznikih, nikoli pa ni bilo vse zbrano skupaj in nikjer zapisanega. Sedaj pa je članek o tem res zelo kvalitetem in izvemo vse o tem športu, ki je Lukovico ponesel po celi nekdanji Jugoslaviji in po svetu ter je vse skupaj uvrščeno v ustrezno kronologijo,« še dodaja.

 

Glede na to, da je bila lanskoletna občinska proslava obarvana z dalmatinsko glasbo, pa je bil letošnji drugi del programa namenjen narodnozabavni glasbi. Z dvema oziroma tremi skladbami so se na odru pred zbrano množico predstavili domači ansambli, ob njihovih vižah pa so se zavrteli člani Folklorno kulturnega društva Lukovica. "Veseli me, da ima občina Lukovica toliko mladih ansamblov. Županov govor se mi je zdel zelo dober, prav tako pa vam čestitam, ker ste izdali nov Zbornik ob 20-letnici občine, ki je pomemben mejnik in zato je prav, da je življenje kraja zbrano v eni knjigi. Prireditev se mi je zdela prijetna in družabna, prav tako pa se z veseljem odzovem na povabilo in udeležim,« je ob koncu dejala Ljudmila Novak.


Skupina Bojsi, Trio Habjanič,  Ansambel Napoj, EKS'TRA BAND, Ansambel Trobentica, Ansambel Skrivnost in Ansambel Zajc so tisti glasbeniki, ki so na letošnji prireditvi pokazali, da bodo poskočne viže še naprej prihajale tudi iz naših koncev, prireditev, ki je trajala slabi dve uri, pa so vsi skupaj zaključili z nepogrešljivo Golico.

Oglejte si tudi