Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Vsako leto manj novorojenih

Lani se je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v slovenskih porodnišnicah rodilo 20.634 otrok, kar je štiri odstotke manj kot leta 2012. V Občini Log - Dragomer prav tako opažajo trend upadanja števila rojstev, lani se je rodilo kar za četrtino otrok manj kot leto prej.

Občanom Občine Log - Dragomer se je lani rodilo 28 otrok oziroma 15 dečkov in 13 deklic, najmanj od ustanovitve občine oziroma od leta 2007, ko so začeli neodvisno beleženje števila rojenih otrok. Največ otrok se je rodilo leta 2009, ko je na svet privekalo kar 50 Log-Dragomerčanov. Rekordnemu letu je sledilo še eno dobro leto, rodilo se je 47 otrok, potem pa je začelo število rojstev iz leta v leto padati.

V zadnjih sedmih letih se je rodilo 283 otrok, nekoliko več dečkov kot deklic. Takšen trend lahko opazimo čez celotno obdobje od ustanovitve občine, razen v letih 2007 in 2012, ko se je rodilo več deklic kot dečkov.

Upad števila rojstev se zrcali tudi v log-dragomerškem vrtcu, kjer so letos prostor v vrtcu dobili vsi otroci, ki so jih starši pravočasno vpisali v vrtec in so izpolnjevali starostni pogoj 11 mesecev. Kot nam je pojasnila pomočnica ravnateljice Jožica Zorc, je letos pravočasno prispelo 50 vlog za vpis v vrtec, kar je bistveno manj kot pred leti. Naj omenimo, da je bila prostorska stiska v log-dragomerškem vrtcu največja v letih 2008 in 2009, ko so prejeli največ prošenj za vpis otrok. Problematika se je delno rešila z manjšim številom vlog oziroma upadanjem števila rojstev, delno z uvedbo subvencije za predšolske otroke, ki ne obiskujejo vrtca (2008), delno s podelitvijo koncesije Zasebnemu vrtcu Zvezdica (2009) in delno z gradnjo dvooddelčnega prizidka k vrtcu Dragomer (2010).

 

V. L.

Oglejte si tudi