Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Proračun je dobil zeleno luč

Sprejemanje proračuna Občine Log - Dragomer za letošnje leto je tako kot že lani minilo v znamenju amandmajev, tokrat je svetnik Ivan Klenovšek vložil tri, ki pa niso dobili večinske podpore. Osem svetnikov je proračunu prižgalo zeleno luč, dva sta se glasovanja vzdržala, trije pa so bili proti. Na seji je občinski svet obravnaval še predloga delovnih skupin za ureditev središč naselij Dragomer in Log, na mize pa so med drugim v prvo branje dobili tudi predloga novega poslovnika in statuta.

Občinski svet je predlog proračuna prvič obravnaval novembra in ga posredoval v javno obravnavo. Tokrat niso dobili nobene pripombe za spremembo, je pa svetnik NLRO pravočasno vložil tri amandmaje.

 

Amandma 1 – prenova stare šole šele čez nekaj let

V prvem amandmaju je Klenovšek predlagal zmanjšanje postavke za stavbo na Loški cesti 12, in sicer na 20 tisočakov, kar naj bi toliko zadostovalo za pokritje stroškov rednega vzdrževanja objekta in pridobitev nepovratnih sredstev za energetsko sanacijo ali sklada za varovanje kulturne dediščine. Dodal je, da je potrebno pripraviti prioritetni vrstni red investicij in bodo sredstva za obnovo upravičena, ko bo ta investicija prišla na vrsto in bodo za obnovo pridobili sofinancerska sredstva. Z znižanjem te postavke za 232 tisočakov se župan ni strinjal, kot je pojasnil, občinska uprava v celoti sledi terminskemu planu za prenovo stare šole, ki je bila predstavljena in dana občinskemu svetu. Predvidena skupna ocena investicije dosega približno pol milijona evrov, energetsko prenovo so ocenili na okoli 340 tisočakov, pričakujejo, da bodo približno tretjino teh sredstev dobili na razpisu. Polovico zneska za obnovo naj bi pokrili z letošnjim proračunom, polovico pa s proračunom za leto 2018. Osem svetnikov je glasovalo proti Klenovškovemu amandmaju, dva sta bila za, trije pa vzdržani.

 

Amandma 2 – ne košarkarskemu igrišču

V drugem amandmaju je svetnik predlagal črtanje postavke košarkarskega igrišča Log iz letošnjega proračuna. Poudaril je, da ne samo, da lastniška razmerja na zemljišču, kjer se nahaja igrišče, niso urejena, po njegovem mnenju bi bilo treba dati prednost na razpisu za sofinanciranje s strani države atletski stezi pri osnovni šoli in v to vložiti vse napore. Župan je v nasprotovanju poudaril, da je občina lani s ŠD Log sklenila pogodbo o brezplačnem najemu tega zemljišča do leta 2041. »Občina ne more dati prednosti atletski stezi pri OŠ Log - Dragomer na način kot predlaga predlagatelj, torej da vloži samo eno vlogo za sofinanciranje. Žal izbira upravičenega projekta za sofinanciranje ni v domeni Občine Log - Dragomer, temveč strokovne komisije Fundacije za šport,« je povedal Stanovnik in dodal, da si občina z oddajo dveh vlog, za atletsko stezo in košarkarsko igrišče, povečuje možnosti, da v posameznem letu odda vlogo na področju, kjer bo upravičena do sofinanciranja. V primeru da nepovratnih sredstev za projekta ne bo dobila, nobenega izmed teh dveh projektov ne bo izvajala. Tudi proti temu amandmaju je glasovalo osem svetnikov, eden je bil za, štirje pa vzdržani.

 

Amandma 3 – manj za stroške obveščanja javnosti

Klenovšek je prav tako predlagal znižanje stroškov za obveščanje javnosti na raven letošnjega proračuna, kar po njegovem mnenju ob rednem obveščanju občanov preko ustaljenih komunikacijskih kanalov zadošča za dobro informiranost zainteresiranih. Župan je v svojem pojasnilu povedal, da občina sledi strateški aktivnosti »vzpostaviti sistem sprotne in celovite komunikacije med občani in občinsko upravo«, ki je bila prepoznana kot potrebna v strategiji razvoja občine. Proti tretjemu amandmaju jih je glasovalo sedem, trije so ga podprli, trije pa so se glasovanja vzdržali.

Svetniki so proračun sprejeli z večino glasov, potrdili so tudi sklep, da v letu 2017 ni predvidena prodaja finančnega premoženja ter se strinjali z izhodišči kadrovskega načrta ter letnim načrtom pridobivanja in razpolaganja s stvarnim premoženjem občine. Poleg tega pa so občinski upravi še predlagali, naj naredi pregled investicij za celotno obdobje delovanja občine za celotno območje občine po krajih ter za območje centralnih dejavnosti.

V predlogu proračuna za leto 2017 je načrtovanih 5,4 milijona evrov prihodkov ter 6 milijonov evrov odhodkov, razliko pa naj bi pokrili s sredstvi, ki so na računu občine ostala v letošnjem letu. Na odhodkovni strani so investicijski odhodki načrtovani v višini 4,3 milijona evrov. Dobršen del teh sredstev je predviden za gradnjo kanalizacije s pomočjo kohezijskih sredstev, v proračunu pa so na podlagi arbitražne odločbe zagotovljena tudi sredstva za povrnitev vlaganj zasebnemu partnerju v športni objekt v dragomerskem športnem parku. Prihodnje leto naj bi med drugim celovito obnovili del Rimske ceste, uredili križišče pri loški trgovini, načrtovana pa so še sredstva za obnovo nekdanjega loškega vrtca oziroma stare šole, med drugim naj bi ob osnovni šoli in Šolski cesti uredili dodatna parkirna mesta.

 

Statut in poslovnik v javni obravnavi

Svetniki so na mize dobili predloga novega statuta občine in poslovnika občinskega sveta ter imeli kar nekaj pripomb. Časa za spremembe obeh dokumentov je še kar nekaj, oba dokumenta bodo še enkrat obravnavali odbori in občinski svet, do 9. februarja pa bo občina sprejemala tudi pripombe zainteresirane javnosti. Občinski svet se je seznanil tudi s predlogoma delovnih skupin za ureditev središč naselij Dragomer in Lukovica ter pohvalil dobro opravljeno delo članov obeh skupin. Sicer pa so svetniki z večino glasov potrdili spremenjen pravilnik o sofinanciranju športa v občini Log - Dragomer, bili enotni pri potrditvi sklepa o indeksiranju obračunskih stroškov za odmero komunalnega prispevka za leto 2017 ter se seznanili s poročilom nadzornega odbora o opravljenem nadzoru.

 

V. L. 

Oglejte si tudi