Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

LIDLL največ sedežev v občinskem svetu

V občinskem svetu Občine Log - Dragomer bo v prihodnjih štirih letih zastopanih osem strank oziroma list. Okrepila se je Lista za Dragomer, Log in Lukovico, svoje sedeže so ohranili SDS, SD, SLS in NSi, po en sedež pa sta izgubila Desus in Štorklja za Log, Dragomer in Lukovico. Mesto v občinskem svetu si je kot novinka zagotovila tudi Neodvisna lista za razvoj občine.
Tretje lokalne volitve v Občini Log - Dragomer prinašajo nekaj manjših sprememb; najmočnejša ostaja Lista za Dragomer, Log in Lukovico (LIDLL), ki se je v primerjavi s prejšnjimi lokalnimi volitvami okrepila, še vedno pa ni dosegla rezultata iz leta 2006, ko je v občinskem svetu s sedmimi sedeži imela celo večino. Tokrat ji je pripadlo pet mandatov, trije v volilni enoti Dragomer - Lukovica in dva v volilni enoti Log, zanjo pa je glasovalo 484 občanov. Drugo mesto in s tem dva mandata, po enega v vsaki volilni enoti, je dobila SDS, za katero sta glasovala 202 volivca, kar je nekaj deset glasov manj kot na prvih in drugih volitvah. Tretje mesto pa je tokrat pripadlo SD, ki se je v primerjavi z volitvami leta 2010 še nekoliko okrepila, takrat je zanjo glasovalo 139 volivcev, tokrat pa 152, s čimer so si zagotovili en mandat.

Po en mandat je dobilo tudi preostalih pet strank oziroma list. V primerjavi z volitvami leta 2010 je največ glasov izgubil Desus, tokrat so jih dobili 145, kar je več kot sto glasov manj kot na drugih volitvah v Občini Log - Dragomer, s čimer so izgubili tudi en mandat. S 143 glasovi pa si je kot novinka mesto v občinskem svetu zagotovila tudi Neodvisna lista za razvoj občine, ki je na volitvah nastopila s svojim županskim kandidatom Ivanom Klenovškom in je po številu glasov prehitela tri stranke oziroma liste, ki so bile v občinskem svetu zastopane v prvih osmih letih obstoja občine. NSi je v primerjavi z zadnjimi volitvami dobila nekaj glasov več, a še vedno manj kot na prvih volitvah, SLS pa je na prvih dveh volitvah ohranjala svojo volilno bazo, tokrat pa je izgubila nekaj deset glasov. En mandat v občinskem svetu je izgubila tudi Štorklja za Log, Dragomer in Lukovico, ki je na prvih dveh volitvah dobila približno enako število glasov, tokrat pa je njihovo listo obkrožilo 105 občanov, kar je približno devetdeset manj kot na prejšnjih volitvah.

V tretji občinski svet je zapihal nov veter, svoje sedeže so ohranili le štirje svetniki; trije, Alenka Kuzma, Domen Cukjati in Branko Gorjan, bodo v svetu sedeli že tretji mandat, Andrej Jerman - Blažič pa bo nastopil drugega. Med starimi znanci sta tudi nekdanji župan Mladen Sumina, ki se bo tokrat presedel v svetniške klopi, in Ivan Klenovšek, sicer tudi kandidat za župana na zadnjih dveh volitvah, ki bo mesto v nadzornem odboru zamenjal za svetniški sedež.

Volilna udeležba na vseh štirih voliščih je bila višja od slovenskega povprečja; na volišča je prišlo 54,12 odstotka občanov, pravilno izpolnjene glasovalne liste pa je tokrat izpolnilo 1570 volivcev.

 

V občinski svet 2014–2018 so bili izvoljeni:

  • LIDLL: Alenka Kuzma, Mladen Sumina, Gregor Stanišič, Miran Stanovnik in Tina Rebernik Kovač (5 mandatov)
  • SDS: Domen Cukjati in Roman Remškar (2 mandata)
  • SD: Andrej Jerman - Blažič (1 mandat)
  • NLRO: Ivan Klenovšek (1 mandat)
  • NSi: Mirjam Čuden Kocbek (1 mandat)
  • Desus: Franci Kozjek (1 mandat)
  • SLS: Iztok Novak (1 mandat)
  • Štorklja za Log, Dragomer in Lukovico: Branko Gorjan (1 mandat)

 

V. L.

Oglejte si tudi