Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Proračun v javni obravnavi

Log - Dragomer, 23. december 2015 – Občinski svet je na svoji osmi redni seji z devetimi glasovi za, enim proti in enim vzdržanim potrdil predlog proračuna za leto 2016 ter ga posredoval v javno razpravo, ki bo potekala do vključno 31. januarja 2016. Do takrat lahko zainteresirana javnost poda svoje predloge in pripombe. Poleg omenjene točke dnevnega reda so svetniki na zadnji seji v letu 2015 obravnavali še štirinajst točk.

Potem ko je več kot polovica svetnikov na novembrski seji na predlog Ivana Klenovška glasovala za umik točke o predlogu proračuna za leto 2016, so svetniki tokrat na mize dobili nov predlog. Ta je bil, kot se je izkazalo pri glasovanju, očitno pripravljen bolje, saj ga je podprla večina svetnikov. Tokrat mu je zeleno luč dalo devet svetnikov, eden je bil vzdržan in eden proti. Da je nov predlog rezultat dogovora med vsemi svetniškimi skupinami, je v uvodu potrdil tudi župan Miran Stanovnik, ki je bil zadovoljen, da so se stranke oziroma liste uspele dogovoriti. Z njim se pravzaprav ni strinjal le predlagatelj umika te točke s prejšnje seje, ki je pograjal kadrovski načrt, ki predvideva dodatno zaposlovanje v občinski upravi in ne racionalizacije, ki jo je pričakoval, izpostavil pa je še nekaj drugih pomislekov. V nasprotju s prvim poskusom obravnave predloga proračuna, je bila razprava ob tej točki tokrat relativno kratka. Svetniki so predlog proračuna posredovali v javno razpravo, ki bo potekala do vključno 31. januarja. V tem času bodo predlog obravnavali občinski odbori, predloge in pripombe pa lahko izrazi tudi ostala zainteresirana javnost. Sicer pa je predlog proračuna za letos bistveno težji kot v preteklih letih, saj predvideva prihodke v višini skoraj 5,4 milijona evrov, odhodkov pa naj bi bilo za skoraj 6 milijonov. V prihodnjem letu je za gradnjo kanalizacije namenjenih okoli 2,6 milijona evrov odhodkov, 500 tisočakov naj bi šlo za ureditev evropsko sofinanciranega projekta ureditve visoke cone na Lukovici, višji zneski so predvidena tudi za vzdrževanje in gradnjo cest ter javne razsvetljave (Rimska cesta, Pot za stan in ureditev križišča pri trgovini na Logu), v proračun pa so med drugim uvrstili še gradnjo vrtca ter odkup preostalega stanovanja nad vrtcem na Logu.

 

O odlaganju odpadkov

Svetniki so soglasno sprejeli sporazum o zagotavljanju izvajanja javnih služb na področju obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov in odlaganja ostankov odpadkov ali odstranjevanja komunalnih odpadkov ter z njim povezana Odlok o sodelovanju pri skupnem izvajanju in koncesiji za gospodarske javne službe ter Akt o ustanovitvi sveta RCERO Ljubljana. Gre za dokumente, s katerimi bodo s 37 občinami, ki so se vključile v Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana, med njimi tudi občino Log - Dragomer, uredili razmerja. Še naprej bo za odvoz odpadkov skrbelo Komunalno podjetje Vrhnika, ki bo ostanek komunalnih odpadkov, torej odpadke, ki romajo v črne zabojnike za smeti, odpeljalo v center za ravnanje z odpadki v Ljubljani, kjer bodo poskrbeli za nadaljnjo obdelavo in odlaganje. Svet je dal zeleno luč tudi predlogu cen storitev za gospodarske javne službe. Tako bo letos in naslednje leto obdelava komunalnih odpadkov stala 0,1112 evra/kg, odlaganje ostankov in odstranjevanje komunalnih odpadkov 0,2617 evra/kg, za odlaganje obdelanih komunalnih odpadkov pa bo treba odšteti 0,0128 evra/kg. Cena za te komunalne storitve, ki je sestavljena iz več postavk, se bo predvidoma zvišala za okoli 25 centov na člana gospodinjstva.

 

Na čelo Cankarjeve knjižnice prihaja Sonja Žakelj

Občinski svet je bil usklajen tudi pri podelitvi pozitivnega mnenja k imenovanju direktorice vrhniške knjižnice. Podprli so dosedanjo vršilko dolžnosti direktorice Sonjo Žakelj, ki jo je svet Cankarjeve knjižnice izbral kot najprimernejšo za vodenje tega zavoda. Žakljevo so podprli, ker je kot namestnica prejšnje direktorice in vršilka dolžnosti pridobila izkušnje za delovno mesto direktorja. V času njenega vodstva se je Cankarjeve knjižnica preselila na novo lokacijo, nekaj časa je delovala v borovniški enoti, opravila je kar nekaj aktivnosti v zvezi z enoto knjižnice v naši občini, v programu dela pa je med drugim poudarila sodelovanje z lokalnim okoljem v vseh treh občinah in med vsemi generacijami. Na razpis so se sicer prijavili trije kandidati, svet Cankarjeve knjižnice pa je razpravljal le o dveh, saj so eno prijavo zaradi neprimernosti takoj izločili. Svetniki so s tajnim glasovanjem v svet Osnovne šole Log - Dragomer kot predstavnike ustanovitelja izvolili Jolando Fon, Mitjana Kalina in Mileno Bernik. Strinjali so se tudi s sodelovanjem Občine Log - Dragomer z Lokalno akcijsko skupino Barje z zaledjem v programskem obdobju 2015–2020, potrdili nespremenjene cene najema šolskih prostorov ter višino indeksa za odmero komunalnega prispevka, podprli pa so še Skupnost občin Slovenije, ki nasprotuje višini povprečnine na prebivalca za letos in naslednje leto. 


V. L.
Foto: www.snaga.si

Oglejte si tudi