Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Občina Log - Dragomer odslej s pomembnim rezervnim vodnim virom

Včeraj so župan Občine Log - Dragomer Miran Stanovnik, vrhniški župan Stojan Jakin in direktorica Komunalnega podjetja Vrhnika Brigita Šen Kreže slavnostno odprli vodno vrtino, ki bo pomemben rezervni vodni vir za občane Log - Dragomerja in naselja Bevk. Nekdanja, opuščena vrtina je bila poglobljena na 150 oziroma 200 metrov, omogočala pa naj bi okoli 15 litrov načrpane vode na sekundo, kar je več, kot je Občina Log - Dragomer potrebuje za napajanje.
Oskrba s pitno vodo v občini bo odslej boljša. Nova vrtina v Bevkah bo pomemben rezervni vodni vir, obenem pa občani ob morebitni okvari ali onesnaženju na vrhniškem oziroma borovniškem koncu ne bodo ostali brez pitne vode. Občini Vrhnika in Log - Dragomer sta se namreč do sedaj napajali iz vodovodnega sistema Vrhnika–Borovnica–Log–Dragomer, temeljni vir napajanja pa je bilo črpališče Borovniški vršaj. Od včeraj dalje pa je na sistem uradno priključena še vrtina v Bevkah, ki sta jo skupaj financirali Občini Vrhnika in Log - Dragomer, investicija je vredna 86.700 evrov. Izvedbena dela za novo vrtino so se začela že leta 2013, končana pa so bila v prvi polovici lanskega leta. Sledilo je enoletno spremljanje kakovosti vodnega vira z mikrobiološkim in fizikalnim kemijskim preizkušanjem. Kot smo izvedeli, je vrtalna dela opravilo podjetje Geo Hidro, za hidrogeološka dela pa je poskrbel Hidroconsulting.
Na območju, kjer so izvrtali novo vrtino, je pred leti že stal vodnjak, ki je bil vir vodnega napajanja za to področje. Vrtina je bila takrat globoka le 6 metrov, zaradi intenzivne obdelave kmetijskih površin in preplitke vrtine se je v vodi pojavil atrazin, zaradi česar je bil vodnjak izključen iz uporabe. Staro vrtino so sedaj poglobili na 150 do 200 metrov, omogočila pa naj bi okoli 15 litrov načrpane vode na sekundo. Novi vodnjak bo Občini Log - Dragomer zdaj zagotovil skoraj enkrat več vode, kot je potrebuje. Kot so pojasnili v Komunalnem podjetju Vrhnika, to pomeni, da občani tudi v primeru okvar ne bodo ostali brez pitne vode.

»Mislim, da ljudem pošiljamo dober signal, da znamo sodelovati tudi pri projektih, ki so življenjskega pomena,« je o skupni investiciji dejal župan Občine Log - Dragomerja Miran Stanovnik. Z njim se je strinjal tudi vrhniški župan Stojan Jakin: »Meni je v veliko čast in ponos to, da vse tri občine še vedno znamo skupiti skupaj, da še vedno znamo delati skupaj, da so se vodstva vseh treh občin še vedno pripravljena pogovarjati in skupaj reševati probleme. Ta vrtina je eden izmed tistih simbolov, ki kaže na to, da znamo skupaj z Logom - Dragomerjem reševati svoje težave.« V svojem nagovoru se je Jakin dotaknil zgodovine reševanja oskrbe s pitno vodo v nekdanji skupni občini ter nadaljeval: »Napajanje občine Log - Dragomer je v tem trenutku nekoliko slabše, zato je prišlo do ideje, da zgradimo to vrtimo. S tem zagotovimo varnost obratovanja tudi v občini Log - Dragomer in ta varnost bo od sedaj, ko imamo to vrtino s kvalitetno vodo, zelo dobra.«

 

Stanovnik pa je zbrane opozoril na pomen zdrave in čiste pitne vode ter ohranjanje vira življenja tudi za prihodnje generacije: »Voda je vir življenja in izredno hvaležen sem mojemu predhodniku Mladenu Sumini in županu Vrhnike, ki sta takrat, ko sta se odločala za ta projekt, prepoznala njegovo pomembnost.« V nadaljevanju se je dotaknil še prihodnjih investicij za zagotavljanje boljše oskrbe s pitno vodo ter izpostavil gradnjo visoke cone na Lukovici, ki naj bi bila izvedena v prihodnjem letu in s katero bodo naredili še en korak naprej k boljši preskrbi s pitno vodo.

V. L.

Oglejte si tudi