Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Občina je tik pred oddajo vloge za kanalizacijo

Občina Log - Dragomer naj bi še ta mesec oddala vlogo za pridobitev kohezijskih sredstev za odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Ljubljanice v finančni perspektivi 2014–2020. Sofinanciranje v deležih ostaja enako kot v prejšnji perspektivi. Ali bo občina pridobila sredstva, pa naj bi izvedeli do konca letošnjega leta.

Kot smo izvedeli na seji, je občina zadnjih nekaj mesecev hitela s pripravo vloge za pridobitev evropskih kohezijskih sredstev. Zaradi začetka nove perspektive so morali pripraviti novo vlogo. »Projekti so že bili pripravljeni, kar se tiče vloge, pa smo šli čisto od začetka. Pri pripravi smo imeli kup težav, tudi nove zahteve so bile, ki jih v prejšnji perspektivi ni bilo, in smo jih zdaj vključili,« je pojasnil Andrej Likar, ki občini pomaga koordinirati projekt. Izvedeli smo, da so v zadnjih štirih oziroma petih mesecih pridobili še nekaj služnosti, saj se je projekt v primerjavi s tistim, ki je bil predstavljen pred enim letom, še nekoliko razširil. »Dopolnilno gradbeno dovoljenje je bilo pridobljeno za del Mol in del Lukovice, vse preostalo je bilo urejeno že prej.«
Vlogo naj bi oddali do konca marca, odločbo o odobritvi sredstev pa pričakujejo do konca leta. Medtem bodo pripravili in sprejeli še odlok o odvajanju in čiščenju odpadnih voda ter program opremljanja in merila za odmero komunalnega prispevka, ki bo dal odgovor na to, koliko bo kanalizacija stala občane.
Z novo finančno perspektivo se sofinanciranje ne spreminja. Evropski kohezijski sklad naj bi še vedno prispeval 68 odstotkov sredstev, iz državnega proračuna naj bi pridobili 12 odstotkov sredstev, preostalih dvajset odstotkov pa bo morala pokriti občina. »Kar pomeni, da mora občina zagotoviti 2,400.000 evrov neto v naslednjih petih do sedmih letih. Seveda pa pokriva tudi strošek DDV, kar skupaj nanese 4,941.932 evrov.« Projekt je sicer ocenjen na 14 milijonov evrov. S temi sredstvi naj bi zgradili 23 kilometrov kanalizacijskih vodov, največ na Logu, in sicer skoraj 12 kilometrov, 7,5 kilometra v Dragomerju in tri na Lukovici. V okviru projekta predvidevajo tudi gradnjo čistilne naprave, ki je projektirana na 5000 populacijskih enot.
Izvajanje projekta je predvideno do leta 2020 z možnostjo podaljšanja še za dve leti. Če bodo občini do konca leta odobrili vlogo za pridobitev evropskih sredstev, naj bi prihodnje leto začeli pripravljati razpisno dokumentacijo in izbirati izvajalce ter začeli tudi gradnjo kanalizacije, ki naj bi potekala do leta 2020. Čistilno napravo naj bi gradili med letoma 2018 in 2019.

V. L.

Oglejte si tudi