Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Kanalizacija – občina še naprej čaka na potezo države

Občinska uprava občine Log - Dragomer je že pred več kot pol leta na ministrstvo za okolje in prostor oddala vlogo za pridobitev evropskih kohezijskih sredstev za odvajanje in čiščenje odpadnih voda. Odgovora, ali je vloga odobrena, pa še vedno niso dobili. Po županovih informacijah naj bi na ministrstvu čakali na zaključek projektov iz stare perspektive, nato pa naj bi začeli razreševati nove vloge.

Kot smo že poročali, je občinsko vodstvo vlogo za pridobitev evropskih sredstev oddalo na začetku lanskega avgusta, kmalu zatem, ko je Služba vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko objavila obrazec za oddajanje vlog. Kot nam je takrat pojasnila Marjeta Strnad Kuharič iz RRA LUR, je občina v novi perspektivi vlogo oddala med prvimi in bi na odobritev lahko čakali kar nekaj časa: »V prejšnji perspektivi so občine čakale zelo različno. Do same pridobitve odločbe so občine čakale od pol leta pa tudi do treh let.« Kot kaže, tudi v novi finančni perspektivi ne bo nič drugače, saj je od vložitve vloge minilo že dobrega pol leta.

Kot smo izvedeli, na občini še vedno ne vedo, kdaj lahko pričakujejo odgovor, najverjetneje pa to ne bo še zelo kmalu. »V začetku februarja smo se srečali z ministrico in ostalimi odgovornimi na ministrstvu za okolje in prostor. Tema je seveda bila izvedba kanalizacije s čistilno napravo. Moje vprašanje je bilo, kdaj bo pregledana naša vloga, ki je bila oddana 4. avgusta lani. Dobil sem zagotovilo, da imajo našo vlogo visoko rangirano, ampak dokler se ne zaključi 11 projektov iz pretekle finančne perspektive, se okoljsko ministrstvo s Službo vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko ter ministrstvo za finance ne morejo opredeljevati, zato čakamo na zaključek teh 11 projektov,« je pojasnil župan Stanovnik in dodal, da bi ti projekti že morali biti zaključeni. »Oni že zamujajo, so že zelo pozni in takšna pozna zaključevanja vodijo v stres vseh. Naučili smo se, da so bile zaključne faze vseh finančnih perspektiv stresna obdobja za izvajalce in investitorje. Tudi zaradi tega smo praktično tedensko v navezi z operativnimi osebami na ministrstvu za okolje, da nam dajo še usmeritve, če so kakšno pozabili. Glede na to, da se diskontne stopnje znižujejo, z optimizmom pričakujemo pozitiven odgovor na našo vlogo. Po informacijah, ki jih imamo, bo nekaj sredstev zagotovo ostalo,« še dodaja župan.

V okviru projekta naj bi bilo zgrajenih 23 kilometrov kanalizacijskih vodov, od tega 11,8 na Logu, 7,5 v Dragomerju in dobri trije na Lukovici, zgrajena naj bi bila tudi čistilna naprava za 5.000 populacijskih enot. Investicija je ocenjena na okoli 14,5 milijona evrov, od tega naj bi iz kohezijskega sklada dobili 10,2 milijona, od države 1,8 milijona, iz občinskega proračuna pa bi za ta projekt v naslednjih petih do sedmih letih prispevali skoraj 2,5 milijona evrov (občina pa bo pokrivala tudi DDV). »Finančno konstrukcijo za kanalizacijo ima občina naštudirano. Glede na to da ministrstvo še ni dalo končne ocene, pa dinamike ne moremo ocenjevati, smo pa na projekt pripravljeni,« še pojasnjujejo na občini.

 

Pripravljajo rezervne različice

Dokumentacija za gradnjo kanalizacije in čistilne naprave je izdelana v celoti in, kot pravi direktor Igor Rojec, za pripravo projektov stoji veliko dela prejšnje in sedanje uprave. Kljub temu da je vloga oddana in občinski upravi ostane le čakanje na odgovor ministrstva, pa, kot pravi župan, ne čakajo križem rok: »Medtem ko čakamo, preučujemo možnosti pocenitve projekta, ker si želimo čim nižjo investicijo. Ta je namreč tudi osnova za izračun komunalnega prispevka v bodoče in nižja, kot bo, nižji bo prispevek.« Na občini se pripravljajo tudi na scenarij v primeru, da bi dobili negativen odgovor. »Preučujemo druge možnosti rešitve za kanalizacijo oziroma odpadne vode s čistilno napravo. Če bi zadeva peljala v nezaželeno smer, nismo ostali brez rešitev, ampak predvidevamo opcije a, b, c,« še pravi župan, ki dodaja, da bodo o rezervnih različicah spregovorili, če bo to potrebno.

 

V. L.

Oglejte si tudi