Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Na Gradu lani skoraj milijon obiskovalcev

Ljubljanski grad je včeraj predstavil nekaj najpomembnejših podatkov o pretekli turistični sezoni v letu 2012.
Leto 2012 je bilo prvo celotno leto, v katerem je Ljubljanski grad posloval kot povsem samostojen javni zavod, saj zavod samostojno deluje od 1. 4. 2011.

 

Ob ustanovitvi so si zadali cilj, da bi v prihodnjih letih osrednjo turistično točko v mestu obiskalo milijon obiskovalcev na leto. Tej številki so se v zavodu lani približali, saj so števci, ki so nameščeni na spodnji postaji vzpenjače ter ob glavnem vhodu, zabeležili 952.738 obiskovalcev. Vzpenjača je prepeljala 262.326 obiskovalcev, razmerje med domačimi in tujimi obiskovalci pa 48 % proti 52 % v prid slednjih. Prevladujejo obiskovalci iz Italije, Velike Britanije in Nemčije.

 

Obiskovalce so pritegnili tudi z izvedbo 197 dogodkov na kulturno-umetniškem področju. Omenimo samo nekaj najbolj odmevnih: Pomladni swing, Dnevi stare glasbe 2012, cikel koncertov Zvoki klasike, Unicom 2012, Film pod zvezdami – letni kino. Na gradu je bilo tudi 147 dogodkov, katerih organizator ni bil Ljubljanski grad. Skupno se je torej odvilo 344 dogodkov. Ob tem pa so na Gradu v lanskem letu izvedli tudi 786 poročnih obredov.

 

Investicije v obnovo

 

Mestna občina Ljubljana je v letu 2012 namenila 984 tisoč evrov na področju investicij v obnovo Ljubljanskega gradu. Ključni projekt je bil dokončanje trakta A – Stolpa strelcev, v katerem je sredi decembra začela obratovati restavracija Strelec. Obnova pa se je odvijala tudi v Hribarjevi dvorani, na strelovodnem sistemu, urejanju ječ samic, ...

Pozitiven poslovni rezultat

V zavodu pričakujejo, da bo poslovni rezultat leta 2012 skladen s finančnim načrtom zavoda. MOL je namenila 120 tisoč evrov za pokrivanje programskih stroškov, delež za plače (za 16 zaposlenih od 34) in za del materialnih stroškov, razliko pa mora javni zavod zagotoviti iz lastnih sredstev.

 

S skupnimi prihodki okoli 2,8 milijonov evrov pričakujejo, da bo presežek prihodkov na odhodki. Za tirno vzpenjačo pa bo, skladno s Programom dela 2012, realizacija prihodkov v višini 606.000 €, odhodkov pa 611.000 €. Natančnejši podatki o poslovanju zavoda bodo znani ob zaključnem računu.

Za konec pa še poglejmo nekaj pomembnejših projeketov, ki so jih na gradu izvedli v zadnejm letu:

  • nova dvanajstminutna projekcija Virtualni grad v sedmih jezikih, ki na mestu nekdanjega Virtualnega muzeja ponuja hiter in privlačen pregled zgodovine Ljubljanskega gradu;
  • zunanja ureditev drevoreda
  • nova informacijska grafika – opremljena je s QR-kodo, katere glavne naloge so usmerjanje, obveščanje in opozarjanje obiskovalcev, kako priti do želenih vsebin in objektov
  • jezikovna nadgradnja dosedanjih štirih jezikov na stalni razstavi Slovenska zgodovina z ruskim in s francoskim jezikom
  • delna prenova spletne strani in dodan peti – hrvaški jezik
  • izdelava virtualnega 3D-sprehoda po Ljubljanskem gradu, ki omogoča obiskovalcem, da prek računalniškega ekrana vstopajo v vse prostore, ki so sicer odprti za javnost.

Oglejte si tudi