Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Telovadba po praznikih

Po veselih in sladkih prazničnih dni, se bo vsakomur prilegla fizična vadba, da se vrnemo v formo, pokurimo odvečno maščobo in si povrnemo delavno energijo.
Capoeira nam ponuja celostno vadbo telesa, od vaj za moč, odzivnost refleksov, raztegljivost, vaj za vzdržljivost in notranje mišice do sproščenega izraza telesa.

 

Poleg tega pa nam predaja novo kulturo preko pesmi, glasbe, filozofije in portugalskega jezika. Vse to in še mnogo več v dobri družbi, prijetnih ritmih in nasmejanih obrazih.

 

Vabljeni, da brezplačno poizkusite to zanimivo veščino skupaj z brazilskim mojstrom. www.capoeiratb.si

 

Sedaj pa še nekaj vaj za zdrav začetek leta.

 

1. Trebušnjaki- lezite na hrbet, s pokrčenimi nogami- na tleh so le pete. Roki stegnjeni potegnemo nad glavo-ramena potisnemo navzdol. Med hrbtom in tlemi, mora čez potek vaje, biti prostora le za dlan v ledvenem predelu. Brado približamo vratu, stisnemo trebušne mišice, mišice medeničnega dna, ter zadnjico in bedra. Nato se s prsi vzdignemo par centimetrov nad tla. Vajo ponovimo 10x dnevno; taki trebušnjaki so veliko bolj učinkoviti od neštetih dvigov do kolen, saj krepijo predvsem mišice medeničnega dna in notranje trebušne mišice- mišice trupa.

 

2. Mali most- lezite na hrbet, pokrčite kolena, stopala so cela na tleh, prsti pritiskajo ob tla. Roke so ob telesu, brada je potisnjena navzdol-proti vratu. napnemo trebušne mišice, zadnjične in bedra. Zadnjico za nekaj centimetrov vzdignemo od tal, kolena "vlečejo" v smeri stopal. Vajo ponovimo 10x dnevno.

 

3. Trapezius- Stoje se naslonimo ob steno, v ledvenem predelu je za dlan prostora, kolena so rahlo pokrčena. Stisnjene imamo trebušne, zadnjične in mišice bedr. Roke dvignemo nad glavo, ramena potisnemo navzdol in tako  rahlo pokrčeni roki počasi vlečemo po površini, dokler se komolca ne dotakneta ledij, potem roki počasi vrnemo v začetni položaj. Ta vaja krepi trapezius, pomembno zgornjo mišico hrbta in rame. Vajo ponovimo vsak dan 10x.

 

Vse tri vaje krepijo trup, razvijajo notranje mišice oz. mišice stabilizatorje. Pomagajo k lepši in bolj zdravi drži in ščitijo našo hrbtenico pred poškodbami. Če jih izvajate vsak dan vam bo vzelo le 10-15 minut a nad rezultati in počutjem boste prijetno presenečeni.

 

Več o CAPOEIRI:

www.capoeiratb.si

www.facebook.com/capoeiratradicaobaiana.si

capoeiratb@gmail.com

041243411

Oglejte si tudi