Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

13. september – SVETOVNI DAN PRVE POMOČI

V Sloveniji Svetovni dan prve pomoči obeležujemo 13. septembra z namenom opozoriti širšo javnost, kako pomembno je znanje prve pomoči od otroških let naprej.

 

Letošnji slogan je "Bodi heroj. Rešuj življenja. Prva pomoč je za vsakega, kjerkoli." Z njim želimo izpostaviti potrebe po "herojih prve pomoči", ki so pripravljeni reševati življenja ob naravnih in drugih nesrečah. Nesreče se lahko pojavijo kadarkoli, kjerkoli in prizadenejo kogarkoli. Usposabljanja iz prve pomoči pa lahko pripravijo vsakogar, da kjerkoli rešuje življenja.

 

Stališče Rdečega križa Slovenije je, da bi morala država zakonsko urediti, da so usposabljanja iz prve pomoči obvezna v šolah, na delovnih mestih in za udeležence v prometu ter, da bi bilo potrebno ta znanja obnavljati vsaj na vsake 3 do 5 let.


Nekaj dejstev glede prve pomoči:

  • Prva pomoč rešuje življenja. To je prvi korak v verigi preživetja, ne glede na to ali gre za naravno ali kakšno drugo nesrečo. Pomembno je učinkovito in hitro ukrepanje, ki preprečuje resne poškodbe.
  • Nesreča se lahko zgodi kadarkoli, kjerkoli in komurkoli. Ob nesrečah kar 90% življenj rešijo lokalni prebivalci. Usposobljenost za nudenje prve pomoči prispeva k zmanjševanju ranljivosti in zagotavlja boljšo pripravljenost oseb za ukrepanje, ko pride do nesreče.
  • Vsakih 5 sekund nekdo na svetu umre zaradi posledic poškodb. Večje število usposobljenih oseb za nudenje prve pomoči pomeni, da lahko pomagajo pri preprečevanju vsakodnevnih smrtnih primerov.

Ob svetovnem dnevu prve pomoči se zahvaljujemo vsem prostovoljcem in strokovnim sodelavcem, ki žrtvujejo svoj čas in znanje za reševanje življenj.

 

Bodi heroj. Rešuj življenja. Prva pomoč je za vsakega, kjerkoli.

Prva pomoč rešuje življenja.

Oglejte si tudi