Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Zaključek evropskega projekta ROSEE v Občini Litija

 

Občina Litija je, na povabilo Prometnotehniškega inštituta Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, v letu 2013 pristopila k sodelovanju v evropskem projektu ROSEE (ROad Safety in South East European regions), katerega cilj je spodbujanje varnosti v cestnem prometu in izboljšanje dostopnosti cestnega omrežja. Projekt je na eni strani obravnaval institucionalno, zakonodajno in infrastrukturno problematiko ter se na drugi strani ukvarjal z udeleženci cestnega prometa, tudi v okviru preventivno izobraževalnih vsebin.

V okviru pilotskih aktivnosti na področju infrastrukture je bilo, v sodelovanju s predstavniki Občine Litija ter ostalih deležnikov, izbranih pet prometno neustreznih oziroma nevarnih lokacij. Na izbranih lokacijah so bile s terenskim ogledom (angl. Road Safety Inspection) identificirane infrastrukturne in prometno-tehnične pomanjkljivosti, ki vplivajo na prometno varnost, predvsem ranljivejših udeležencev v prometu, kot so pešci in kolesarji.

Projekt ROSEE se je na pilotskem infrastrukturnem delu ukvarjal predvsem s preučevanjem različnih nizkocenovnih, učinkovitih in hitro izvedljivih ukrepov za umirjanje prometa. Kot rezultat so bile izdelane projektne rešitve na nivoju idejne zasnove. V okviru ROSEE projekta na območju Občine Litija so bile obravnavane naslednje lokacije: območje Zasavske ceste od mostu čez Savo do krožnega križišča pri Merkurju, območje podružnične osnovne šole Kresnice, območje osnovne šole Gabrovka, križišče Zagorica-Breg ter priključek naselja Ribče na državno cesto.

 

Zasavska cesta

Predmet obravnave je bilo območje med mostom čez reko Savo do krožnega križišča pri Merkurju. Državna cesta skozi center Litije na tem območju ne deluje kot mestna prometna površina, po njej poteka tranzitni promet na relaciji Ljubljana-Litija-Zasavje. Vozne površine so preširoke, križišče tik za mostom je geometrijsko neugodno. Med mostom in športno dvorano je bilo označenih kar pet prehodov za pešce, s premajhno zaznavnostjo. Prehod, kjer je prišlo do tragične prometne nesreče,  je že ukinjen. Hkrati je bila predlagana ukinitev prehoda neposredno pred športno dvorano ter ureditev novega prehoda pri Kmetijski zadrugi. Prehod pred športno dvorano se nahaja praktično v območju semaforiziranega križišča z urejenimi prehodi za pešce, kljub nekoliko daljši hoji za pešce se s tem zagotovi njihova prometna varnost.

Predvidena je rekonstrukcija križišča za mostom z ureditvijo razširitve za leve zavijalce, bolj kanaliziranega priključevanja stranske smeri in s korekcijo prehoda za pešce. Na Zasavski cesti je predvideno zožanje voznih pasov s sredinskim otokom.

 

Podružnična osnovna šola Kresnice

Območje osnovne šole v Kresnicah je dokaj neurejeno, predvsem glede neustrezne širine vozišča,  neurejenih površin za pešce in postajališča za šolski avtobus. Hitrost na območju šole je omejena na 30 km/h, kot ukrep za umirjanje prometa je že postavljena merilna tabla 'Vi vozite'.

Zatečeno stanje urbanistične ureditve ter terenske razmere ne omogočajo večjih posegov, zato je predvidena ureditev avtobusnega postajališča na vozišču in izvedba trapeznih grbin za umirjanje prometa pred območjem šole in vrtca.

 

Osnovna šola Gabrovka

Osnovna šola Gabrovka se nahaja neposredno ob državni cesti, brez ustreznih površin za promet pešcev in za šolski avtobus. Zatečeno stanje urbanistične in prometne ureditve je izrazito neugodno.

Pri obravnavi možnih ukrepov na območju OŠ Gabrovka smo predvideli trapezno grbino na območju pred mrliško vežico ter talne označbe z napisom ŠOLA.

Predlog je že obrodil sadove, saj so na občni želijo nadaljevati s postopkom širše ureditve: predvidena je izvedba trapezne grbine z obeležbo prehoda za pešce na predvideni grbini ter ustrezna ureditev hodnika za pešce in čakalnih površin ter dodatna osvetlitev.

 

 

Križišče Zagorica/Breg

Dokaj nepregledno križišče, kjer se v glavni smeri dosegajo velike hitrosti vozil, se kanalizira s talno signalizacijo. Za znižanje hitrosti vozil in posledično povečanje varnosti prometa je predvideno umirjanje prometa s preplastitvijo celotnega križišča v križišče na platoju.

 

Križišče Ribče

V križišču – priključku naselja Ribče na državno cesto Litija-Ljubljana obstaja velika nevarnost naleta vozil na glavni smeri, saj ni posebnega pasu za leve zavijalce ter trčenj pri priključevanju vozil na državno cesto. Zaradi visokih hitrosti v glavni smeri in nezadostne preglednosti, ki jo v smeri proti Litiji omejuje čakalnica avtobusnega postajališča, v smeri proti Ljubljani pa brežina in vegetacija, je vključevanje iz stranske smeri nevarno oziroma oteženo.

Predviden je ukrep za umirjanje prometa in povečanje zaznavnosti križišča z izvedbo prečnih talnih označb -  optičnih zavor.

Oglejte si tudi