Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

10-letnica vpisa Julijskih Alp in TNP v mrežo biosfernih območij UNESCO MAB

Človek in biosfera (MAB) je Unescov medvladni raziskovalni program, ki vzpostavlja svetovno mrežo biosfernih območij, kjer se ohranja biotska pestrost in spodbuja trajnostni razvoj. Slovesnost ob 10-letnici vključitve Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka v svetovno mrežo MAB je potekala v petek, 29. novembra 2013 v Zeleni hiši v Kobaridu.
Dr. Peter Skoberne, vršilec dolžnosti direktorja Triglavskega narodnega parka, je v pozdravnem nagovoru poudaril, da je Triglavski narodni park z ohranjeno prvinskostjo in modrostjo lahko dober primer trajnostnega razvoja, v katerem sta človek in narava v sozvočju.  Navzoče je pozdravila tudi županja Občine Kobarid Darja Hauptman in povedala, da je občina zelo ponosna, da je sedež biosfernega območja v Zeleni hiši v Kobaridu in izrazila željo, da bi se v okviru mednarodnega priznanja  izkoriščale razvojne priložnosti kraja. Da vključitev v omrežje UNESCO  MAB ne omejuje, temveč spodbuja boljši, uspešnejši in trajnostni razvoj,  pa je med drugim poudarila direktorica Urada za UNESCO Marjutka Hafner. 

Slavnostni govornik predsednik Slovenske nacionalne komisije za UNESCO prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik se je zahvalil vsem, ki se trudijo za ohranjanje biosfernega območja in med drugim povedal, da ob prisotnosti razvoja ne smemo pozabiti na druge vrste bogastva, ki jih nudi Triglavski narodni park.

 

V okviru predstavitve 10 let Biosfernega območja Julijske Alpe – od prvih pobud do danes sta Janez Bizjak z Inštituta Alpe in mag. Martin Šolar s TNP povzela  prizadevanja za vpis in izvedene aktivnosti. V Triglavskem narodnem parku so bile v okviru programa UNESCO  MAB v desetih letih izvedene pomembnejše raziskave in projekti o obiskovanju TNP, evidentiranju kulturne dediščine, stavbni tipologiji, vplivu človekove dejavnosti na spremembo ekosistemov – 3.000 let železarstva v Julijskih Alpah in vplivu zaraščanja pašnih planin.  Izvedenih je bilo tudi več izobraževalnih aktivnosti za mlade z območja MAB in sofinanciranih več publikacij.  Program vključuje tudi čezmejno sodelovanje z italijanskim Naravnim parkom Julijsko predgorje na področjih spremljanja stanja divjadi, izobraževanja in skupne promocije.

 

Udeleženci dogodka so si  na prireditvi ogledali še kratek dokumentarni film o Zgornjem Posočju  kot območju neokrnjene narave in ohranjene kulturne dediščine ter območje priložnosti predvsem na področju razvoja trajnostnega turizma, pridelave zdrave hrane in ekološkega kmetovanja.

 

Triglavski narodni park

 

Oglejte si tudi