Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Vpis dediščine Poti miru na UNESCO Poskusni seznam svetovne dediščine

Vlada Republike Slovenije in je 16. decembra 2015 na pobudo Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne (2014 – 2018), ki mu predseduje ministrica za obrambo Andreja Katič, podprla odločitev odbora, da Pot miru od Alp do Jadrana vpiše na evropski in svetovni seznam kulturne dediščine. Nalogo je zaupala Fundaciji Poti miru v Posočju, ki je skupaj s predstavniki nacionalnega odbora, Ministrstva za kulturo, Ministrstva za obrambo, Zavoda za varstvo kulturne dediščine in UNESCO komisije za Slovenijo oblikovala skupino za pripravo dosjeja za nominacijo Poti miru od Alp do Jadrana na UNESCO Poskusni seznam svetovne dediščine.

 

Ob podpori lokalih skupnosti in predstavnikov Slovenskih železnic, je Ministrstvo za kulturo predlog dosjeja z naslovom Pot miru od Alp do Jadrana – dediščina 1. svetovne vojne (Walk of Peace from the Alps to the Adriatic – Heritage of the First World War) predložila Vladi Republike Slovenije, ki je na svoji seji 21. januarja 2016 dala soglasje k predaji vloge za vpis Poti miru na UNESCO Poskusni seznam.

 

Obveščamo vas, da je bila Pot miru od Alp do Jadrana – dediščina 1. svetovne vojne (Walk of Peace from the Alps to the Adriatic – Heritage of the First World War) na dan slovenskega kulturnega praznika 8. februarja 2016 vpisana na UNESCO Poskusni seznam, s tem pa je bil storjen prvi korak k postopku nominacije za UNESCO Seznam svetovne dediščine. Verjamemo, da se bosta v postopku nominacije Poti miru pridružili tudi Italija in Avstrija, s predstavniki katerih so bili opravljeni uspešni preliminarni pogovori.


 

Oglejte si tudi