Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

MePZ Sveti Anton nastopil na spominski slovesnosti v Medei

V soboto, 17. maja, je pevski zbor Sveti Anton iz Kobarida sodeloval na prireditvi v počastitev spomina na žrtve 1. svetovne vojne v furlanskem mestecu Medea blizu Krmina. Prireditev se je odvijala pred veličastnim spomenikom Ara Pacis Mundi, ki je bil postavljen leta 1951 na hribčku nad mestecem in je posvečen žrtvam vseh vojn, s poudarkom na žrtvah 2. svetovne vojne.

 

Spominska slovesnost je bila organizirana v sklopu uradnih praznovanj ob 100-obletnici začetka 1. svetovne vojne in posvečena italijanskim žrtvam tega tragičnega spopada - tistim, ki so izgubili življenje in vsem, ki so bili v teku vojne kako drugače  prizadeti. Prireditve so se udeležili predstavniki italijanskih civilnih, vojaških in verskih organizacij, prisotni pa so bili tudi predstavniki iz Avstrije in Slovenije. Glavno sporočilo slovesnosti je bilo, da je potrebno negovati mir kot najpomembnejšo vrednoto na svetu, poleg tega je bil izpostavljen neprecenljiv pomen združene Evrope za prijateljsko in ustvarjalno sobivanje sosedskih narodov.

 

V uradnem delu prireditve smo pevci zapeli tri pesmi v različnih jezikih: italijanskem, nemškem in slovenskem, s čimer smospomili na različne narode, ki so bili vpleteni v ta kruti spopad na začetku 20. stoletja.

 

 

Mateja Uršič Ivančič

Oglejte si tudi