Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
9°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

Likovna razstava in strokovno predavanje o demenci

V nedeljo, 26. oktobra, se je v Kulturni hiši tete Malčke v Cirkovcah odvijal dogodek, poimenovan »Ne pozabi name«.
Dogodek "Ne pozabi name" je nadaljevanje reportaže akademske slikarke in fotografinje Saše Urih o oboleli babici Mari in bolezni demenca, ki je bila objavljena tudi v septembrski številki revije Viva. V ta namen je bil poleg odprtja razstave osrednji dogodek večera predavanje gospe Jožice Gamse, dr. med., spec. psihiatrije. Doktorica je poudarila pomen preventive, odgovarjala na vprašanja in povedala: "Človek mora vse življenje nekaj početi. Ne le fizično, ampak tudi z možgani. Učiti se in spet učiti. Ne pa, da se z odhodom v pokoj upokoji na vseh področjih in ga razen domačega vrta in vnukov pravzaprav nič več ne zanima. Če bi se ljudje že v mladosti pričeli pripravljati na starost, številnih stisk, s katerimi se sedaj soočajo, ne bi bilo.” 


Namen razstave je bil na kreativen način ozavestiti okolico s pomočjo likovnega jezika. Avtorice iz likovne sekcije PD Cirkovce so lastne izkušnje in svoja mišljenja prenesle v svet ustvarjalnosti in tako so nastala dela, ki izražajo za včeraj in opominjajo za jutri. Razstava, sestavljena iz likovnega in fotografskega sklopa, ponuja raznolik pogled v življenje, ki ga zaznamuje demenca. Avtorice so pod vplivom tendenc pop-arta slikale ure in izdelovale kolaže. Idejo za delo so črpale iz psihološkega testa KPSS risanje ur.

 

Uvodnemu recitalu, v katerem so bila predstavljene pesmi Kajetana Koviča, in strokovnemu predavanju je sledil še glasbeni nastop Veselih polank. Po dolgem času se jim je na odru pridružila tudi Mara Urih, ki je zaradi bolezni morala prenehati z nastopi v skupini. Veselje med aktualnimi članicami Emico Kovačič, Milico Kovačič, Dragico Krajnc in Pavlo Veler je bilo ob prihodu Mare izjemno in ganljivo. Marsikomu v publiki so se prikradle tudi solze na obraz.


Zahvaljujemo se vsem sodelujočim in obiskovalcem. Obljubljamo, da bomo v Kulturni hiši tete Malčke še naprej ustvarjali program, ki bo povezoval in navdihoval ustvarjalce in udeležence. Hkrati napovedujemo niz dogodkov na Festivalu idej, ki bo potekal v mesecu decembru. Vabljeni, in da boste obveščeni, se nam pridružite na facebook-u – Festival idej.

Oglejte si tudi