Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Prvo srečanje +75: "Pomladili smo se za nekaj let."

V nedeljo, 27. novembra, je bil prav poseben dan, saj je bilo sončno popoldne namenjeno starejšim. Krajevne organizacije Rdečega križa naše občine so v Kulturnem domu v Desklah namreč pripravile prvo srečanje starejših nad 75 let.
Tekst: Barbara Markič in Lea Širok

Vabilu se je odzvalo res lepo število starostnikov. Najprej so si lahko brezplačno preverili krvni sladkor in pritisk, merjenja pa so izvajali člani novogoriškega Rdečega križa.


Nato se je začel kulturni program. Oblikovali so ga recitali Pavčkove poezije, glasba harmonikarja Boštjana Bavdaža, veselje in pesem pa sta prinesla še otroški pevski zbor iz kanalske osnovne šole ter Mešani pevski zbor Jože Srebrnič iz Deskel. Posebno noto je programu s hudomušno predstavitvijo in spletom primorskih plesov dodala folklorna skupina iz Kala nad Kanalom.

Prisotne sta nagovorila župan Andrej Maffi in Dušan Ambrožič, predsednik novogoriškega Rdečega križa. Župan je poudaril, da bi v nekdanjem gostinskem lokalu v Kulturnem domu lahko uredili medgeneracijski center, ki bi povezal šolo, vrtec, starejše in prostovoljce. Tu bi lahko združili knjižnico, čitalnico in dnevni center. Ker so pošta, banka, zdravstveni dom, lekarna, trgovina in frizer v neposredni bližini, bi starejši čez dan lahko uredili vse opravke in se obenem medsebojno družili. Župan je prepričan, da bodo zamisel podprli tudi občinski svetniki.

 

Rdeči križ namenja določene programe tudi starejšim, je pojasnil Aleš Markočič, sekretar območnega Rdečega križa. Podobna srečanja imajo tudi v drugih občinah, tokrat pa so ga organizirali še v naši. Sama udeležba govori o tem, da si ljudje takšnih srečanj želijo. Obenem so takpni dogodki v pomoč pri premagovanju osamljenosti oziroma izoliranosti starostnikov. Kakor vemo, so starejši pogosto sami doma in cilj teh srečanj je prav ta, da pridejo med ljudi, predvsem med mlajše. Prav medgeneracijska povezanost je zelo pomembna.

Pa se starejši med prazniki, v času božiča in novega leta, denimo, pogosteje obračajo na Rdeči križ? "V bistvu je Rdeči križ tisti, ki ob koncu leta poskuša obiskati čim več starejših, tako da nekaj trenutkov preživimo v njihovi družbi in jim seveda prinesemo tudi skromno darilce," je še povedal Markočič.

  

Na koncu smo navdušene udeležence prvega srečanja +75 povabili na prigrizek,  tako da so družabno srečanje nadaljevali ob klepetu in izmenjavi izkušenj, ki so jih z veseljem delili tudi z mladimi.

Antonija in Iztok iz Ložic (oba sta +80), sta zelo rada v družbi, zato se bosta udeležila tudi prihodnjih srečanj. Prav tako podpirata zamisel o medgeneracijskem centru: „Seveda, lahko bi prebirali časopise, se družili.“  In kje bosta praznovala božič in novo leto: „Nimava družine, imava pa zelo dobre prijatelje, pri katerih zelo lepo praznujemo vsako leto,“ sta nam povedala. Pomembno pa je, ugotavljata, da se kot življenjska partnerja medsebojno podpirata.

Marica iz Deskel ima 87 let. Na srečanju, na katerega jo je pospremila hčerka, ji je bil zelo všeč nastop mladih. Kakor pravi, se daleč od doma ne odpravi več. Kljub temu, da ji spomin občasno že ponagaja, pa gre še vedno zelo rada v družbo. Marica je zadovoljna, da ima hčer, ki jo še vedno "pelje vserode“, in bi seveda z veseljem prihajala v medgeneracijski center.

Na srečanju je bila tudi skupina živahnih in razigranih starostnikov (vsi +75) z Banjške planote. Soglasni so bili, da so se na srečanju imeli lepo. Gabrijela iz Levpe bo zagotovo še prišla: „Res je bilo enkratno in lepo organizirano. Lepše ne bi moglo biti.“ „Starejši se ne damo,“ je piko na i dodal njen mož Anton, „Mladi ‘molirajo’, mi pa nikoli.“ Pavlina iz Kala nad Kanalom poudarja: „Človek je sam doma, in se rad pridruži kakšni družbi.“ Jolanda iz Vrhavča dodaja: „Srečna sem, ker sem prišla.“ Pavla iz Žabelj pa nam je povedala: „Jaz sem se pomladila, ker sem prišla in ker je bilo tako lepo.“ Enako meni Ludvik: „Jaz ima 84 let in vam povem, da sem se pomladil za celih pet let“.

Za božične in novoletne praznike bodo vsi doma, malo bodo ‘pohajali’, pravijo, na obisk bodo prišli otroci, in že bomo v letu 2012 …  

 

Oglejte si tudi