Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Knjižnica pod krošnjami: ustvarjalno in nasmejano

Tudi letos bomo v Kanalu lahko brali v senci dreves v parku ob osnovni šoli. V torek, 23. julija, bo branje s svojih polic ponovno ponujala Knjižnica pod krošnjami. Vsakodnevno branje med 9. in 20. uro bodo popestrili številni spremljajoči dogodki.

Tekst: ŠKD Nasmejanih


Rdeča nit letošnje knjižnice pod kanalskimi krošnjami, ki bo v Kanalu na voljo od 23. julija do 5. avgusta, bo geslo "S knjigo v trajnost". Celotno dogajanje bodo namreč zazanamovala predavanja avtorjev na temo trajnostnega razvoja. Čeprav ne bomo, ker ne smemo, pozabili na korenine (pripovedovanje pravljic in zgodb iz sveta in okolice) bo govora tudi o pričakovanjih ter izzivih, ki nam jih nalaga sedanji čas. Kombinacija papirja in e-papirja, ki vedno najde svoj »žep« pa tudi svoj prostor v senci pod krošnjami.

 

Spremljajoči dogodki, ki pestrijo vsakodnevno branje med 9. in 20. uro.

 

Torek, 23.7. ob 18.30: MATEJA GORJUP, SAMO KUTIN: Popotovanje s slovenskimi ljudskimi pesmimi in glasbili sveta, KONCERT ZA OTROKE IN GLASBENA DELAVNICA. Za otroke od 3. leta dalje.
V glasbenem popotovanju bomo skupaj ustvarili in predstavili čaroben svet ljudskih pesmi naših dedov in babic. Spoznali bomo otroške ljudske pesmi iz naših krajev, ki so spremljane na instrumente iz raznih dežel. Od afriških glasbil (kalimba, gongoma, n'goni, balafon, bendir, kalabaši - buče na vodi ipd.), prek avstralskega didgeridooja in indijskih glasbil (sarangi, tampura, kamak ipd.) do slovanskih (koncovka, bisernica in srednjeveško glasbilo hurdy gurdy) pa tudi slovenskih glasbil (lončeni bas, okarina in drumlja). Uporabili bomo tudi različna zvočila (zvončki, raglja, majhne činele, ropotulje, preproste piščali, doma izdelani kazuji in duholovci ter litofon iz marmornih plošč), ki nas bodo neposredno, s prvoosebno izkušnjo, vključili v glasbeno ustvarjanje.


Sreda, 24.7. ob 18.30, MATIJA SOLCE. Lutkar, glasbenik, igralec, režiser,  Doktorski študent na praški DAMU, prejemnik številnih domačih in mednarodnih nagrad. LUTKOVNA PREDSTAVA ZA OTROKE: Pulcinella  („E Beh?“)
Predstava je grajena na stiuacijski komiki in minimalizmu; iz preprostega belega robca nastane lutka Pulcinella, ki nato oživi, dobi svoj glas in si poišče partnerje za igro- roko, harmoniko, piščali, kastanjete in tudi Matijo samega. Lik Pulcinelle je star več kot petsto let; ima črno masko, belo obleko in značilen glas. Je nekakšen anarhist, ki se nikogar ne boji in v prepiru z njim vsi potegnejo krajši konec. Duhovita in zabavna predstava o Pulcinelli je namenjena vsem gledalcem od 6 leta starosti. Več o njem najdete na www.teatromatita.com


Četrtek, 25.7. ob 18.30, Gledališka skupina Strila z jasnga: Lamk, KUD CERKNO. Nadaljujemo s tradicijo predstavljanja lokalnih zgodb povedanih v narečju.  

Ste se že kdaj vprašali, kakšna je zgodba o nekom, ki je bil nekoč spoštovan, danes pa zanj nihče več ne ve. To je zgodba o škratu, ki je nekoč posedoval neverjetno moč, danes pa nima ničesar več. Mogoče ga na pravo pot spravi ljubezen.

Se bodo ljudje spet bali škratov in medvedov ali bo Guoba našla svojo ljubezen?

več na http://www.kudcerkno.si

 


Petek, 26.7. ob 18.30, MIHA ŽORŽ. Domačin iz Kanala. Po poklicu akademski slikar vendar po duši in delu radijec trenutno na radiu Slovenija. Še prej je opravljal delo spikerja na Radiu Študent kjer je tudi začel s pripovedovanjem zgodb za rubriko “Za dva groša fantazije”. Nekaj “sočnih” nam jih bo namenil. Pripovedi namenjene vsem ljubiteljem te zvrsti.


Ponedeljek, 29.7 ob 18.30, PERMAKULTURA, predava Aljaž Plankl, permakulturni načrtovalec. Pêrmakultúra je načrtovan sistem, ki poskuša ustvariti trajnostni življenjski prostor (habitat) s posnemanjem vzorcev iz narave.  Opišemo jo kot etični sistem načrtovanja primeren za proizvodnjo prehrane, izrabe prostora ter gradnjo prebivališč. Sloni na pozornem in preudarnem opazovanju narave in naravnih sistemov ter prepoznavanju univerzalnih vzorcev in principov z vključevanjem le-teh v naše okoliščine. Izpraševal ga bo Toni Dugorepec.


Torek, 30.7 ob 18.30, OLGA MOROZ. (UKR). PRIPOVEDOVANJE “AVTOHTONIH” UKRAJINSKIH PRAVLJIC IN PRIPOVEDI. Profesorica ukrajinščine, ki se je rodila v obmejnem mestu Užgorod, na tromeji med Ukrajino, Slovaško in Madžarsko.  Rojstni kraj in njegova identiteta sta vplivala na njeno odpornost do drugih kultur. Odraščala med zvoki babičinih pripovedi, ki so ji trajen zaklad modrosti in ljubezni do materinega jezika. To ljubezen prenaša naprej v svojih pesmih. V Slovenijo živi že več kot 10 let. Sedaj ljudsko izročilo Ukrajine širi s pomočjo lutkovnih predstav za otroke, za ta namen sama izdeluje ročne lutke.


Sreda, 31.7. ob 18.30, dr. LUČKA KAJFEŽ BOGATAJ, predstavitev knjige za mlade: “Ta vroči novi svet”. Avtorica je profesorica, klimatologinja, članica Medvladnega foruma za spremljanje podnebnih sprememb pri OZN, ki je leta 2007 prejel Nobelovo nagrado za mir.  V knjigi je predstavljenih osem resnejših podnebnih problemov, ki pa jih je zaradi medsebojne povezanosti težko obravnavati ločeno. Pogovor z avtorico je namenjen vsem genaracijam bralcev in poslušalcev. Povezuje: Toni Dugorepec


Četrtek, 1.8. ob 18.30, Bovška pravljica in pripovedi izpod Kanina in Rombona, pripoveduje Nina Levpušček Melinc. Včasih so se Bovčani zbirali pod lipo na trgu in peli ter si pripovedovali anekdote in povesti ob vsaki priložnosti, pa naj je bila to poroka ali pogreb, praznik ali pa le navaden dan. Običaj zimskih večerov pa je bil, da so babice in dedki ob soju petrolejk pripovedovali lepo pisano besedo, otroci pa so ždeli na peči in poslušali te zgodbe, ki niso bile zapisane, ampak so se ohranjale po ustnem izročilu. Pravijo, da je bilo takrat življenje kljub revščini lepše in da so se ljudje kljub življenjskim stiskam znali zbrati skupaj in zapeti ter si povedati zgodbe, da jim je bilo lažje.


Petek, 2.8. ob 9.45,  zjutraj, Delavnica: ČAČKA USTVARJA S TEBOJ, vodi Nina Nemec. Grafična in modna oblikovalka, ki izdaja knjige za predšolske otroke. Kdo je Čačka?  Glavna junakinja, ki si je nadela ime po prvi fazi otroškega likovnega izražanja.. Namenjeno otrokom od 3. leta starosti. več na http://www.cacka.eu/


Petek, 2.8. ob 18.30, IMPRO(VIZACIJSKO) GLEDALIŠČE, predava Juš Milčinski (improvizator, stand up komik in glasbenik, vodja improlige - vseslovenskega prvenstva v improvizirani gledališki igri ). Improvizacijsko gledališče (znano tudi kot impro) je oblika gledališča, pri kateri igralci delujejo spontano, brez dramskega teksta ali scenarija. V vseh oblikah improvizacije igralci razvijajo dialog in gib med potekom same predstave. V principu je to predvsem kontaktno gledališče, saj gledalci aktivno sodelujejo v predstavi z dajanjem predlogov. Improvizacijsko gledališče ustvarja situacijsko komiko in v neki meri tudi odraža vsakdanje, urbano življenje na vedno svež, inovativen način. Je bolj podobno pripovedovanju zgodb kot klasičnemu igranju. Sprašuje Toni Dugorepec.


Ponedeljek, 5.8. ob 18.30, POST IN SVEŽA HRANA, predava Matjaž Doljak (1981).  Plezalec/alpinist, po poklicu ekonomist/podjetnik, ki se je pred kratkim srečal z boleznijo. Izkušnja bolezni ga je pripeljala do odkritja posta, ki je lahko za naš organizem regeneracijske narave in tudi zelo učinkovita metoda zdravljenja. Za Matjaža je bila to pot nazaj k zdravju in naravi. V kratkem druženju bo Matjaž predstavil POST, kot pot do vrhunskega zdravja in diamant posebne vrste. Tak, ki ga je vredno deliti, da bi tudi ostali lahko užili njegove sadove. POST nič ne stane, ogromno nudi in izvaja ga lahko vsak.  Potrebno je le malce volje in znanja. Ali si ne vsi želimo živeti dolgo, zdravo življenje brez bolezni? Nekaj besed bo spregovoril tudi o tem, kaj je ŽIVA HRANA in kaj lahko vsak stori za izboljšanje svojega zdravja preko prehrane z živo hrano.


Gostovanje Knjižnice pod krošnjami organizira ŠKD Nasmejanih skupaj s podporniki Cafe Libero, Klubom Kanalske Mladine, Občino Kanal ob Soči, Osnovno šolo Kanal ter prostovoljci. Sponzorji postavitve so Adriatic Slovenica, Eltec Petrol in Parsek. Organizatorji se zahvaljujejo vsem, ki so tudi letos omogočili desetdnevno dogajanje v Knjižnici pod krošnjami.


Več o programu si lahko preberete na www.barlibero-kanal.si

http://www.tic-kanal.si/kanal_in_okolica/kanal/

Oglejte si tudi