Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Osemdeset let Pavla Medveščka

Sobotni dan, 10. avgust, je za Etnološko društvo „Liški pustje“ potekal v družbi našega častnega člana in tudi častnega občana občine Kanal ob Soči Pavla Medveščka. Skupaj z njim smo praznovali njegovih 80 let, ki jih je dopolnil 8. avgusta.
Tekst: Dejan Žnidarčič 

 

Nedvomno ima Pavel Medvešček, grafik, publicist in zbiratelj ljudske dediščine, ki je med drugim podrobno popisal in zapisal pričevanja o staroverskem izročilu, veliko zaslug tudi zato, da smo Liški pustje tako barviti ter originalni. Kot poznavalec in zapisovalec ter nenazadnje slikar, je pripomogel k ohranjanju pustne kulturne dediščine naših krajev ter nam omogočil, da z njegovo pomočjo danes vidimo maske, kakršne so naši predniki gledali v 19. stoletju.

 

Medveščkovih 80 let smo si zato še posebej želeli preživeti v njegovi družbi. Našemu vabilu se je prijazno odzval. Pri izpeljavi dogodka in krajšega družabnega progama sta nam bili v veliko pomoč naši članici, ki sta za “našega Pavla” pripravili več manjših presenečenj.

 

K pestremu in zanimivemu popoldnevu so pripomogli mojster fotografije Rafael Podobnik, ki je opisal umetniški del življenja Pavla Medveščka, člani moškega pevskega zbora Kazimir Nanut iz Kanala, zvoki harmonike Žana Fratnika ter Briški harmonikarji, ki so nas zabavali pozno v noč. 

Oglejte si tudi