Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

Ivan Skrt otvoril najprestižnejši festival klasične glasbe v Argentini

Buenos Aires, 3. september 2015 –Slovenski pianist Ivan Skrt je včeraj pred 250-glavo publiko, v do zadnjega sedeža polni dvorani palače Palacio Paz v središču Buenos Airesa, otvoril Mednarodni festival klasične glasbe Chopiniana. Slednji je bil prav letos nagrajen kot najboljši festival klasične glasbe v Argentini.

 

Skrt, znan po globini in premišljenosti svojih koncertov, s katerimi "riše življenje", je tudi tokrat na suveren, dinamičen, a hkrati prefinjen in iskren način navdušil buenosaireško publiko. Predsednica Fundacije Chopiniana, priznana argentinska pianistka Martha Noguera, ga je označila kot "neverjetnega virtuoza, ki s fascinantno lahkotnostjo in subtilnostjo uprizori tehnično najzahtevnejša dela, ki jim je kos redko kateri od najbolj priznanih svetovnih pianistov".
Na otvoritvi Chopiniane je Skrt predstavil svoj nov koncert "triov": po tremi preludiji Chopina in Rachmaninovega, tremi španskimi plesi Granadosa in tremi argentinskimi plesi Ginastere, po tremi bagatelami Kogoja in Bartoka. Okronal ga je z Ravelovim valčkom, La Valse, ki ga je publika nagradila z ovacijami.

 

Kot pojasnjuje Skrt, se v tem koncertu "po tri kontrastne skladbe enega skladatelja zlijejo v par s tremi kontrastnimi skladbami drugega skladatelja. Gre za bogat in temeljit odnos nasprotujočih se parov, ki postopoma ustvarjajo velik energetsko-muzikalni val. Zlit v tišino zadnje odigrane note nudi uvid, da ima vsaka pošteno odigrana glasbena podrobnost ravno pravšnjo mero in mesto v celoti, ne glede na to, ali je za uho prijetna ali neprijetna. Ravno ta prostoren, neizkrivljen in neuokvirjen notranji uvid je najplemenitejši dar, ki ga je glasba zmožna na svoj edinstven in celovit način deliti med nami. Ne le koncert, temveč tudi celotno življenje nam omogoča uzreti takšno, kot je v resnici: brez ozkih želja in pričakovanj."

Skrt jutri nadaljuje s koncertom v najprestižnejši urugvajski koncertni hiši Teatro Solis, 10. septembra pa bo turnejo zaključil v eni najpomembnejših svetovnih opernih hiš, Teatro Argentino v La Plati. Gre za najpomembnejši kulturni dogodek slovenskega umetnika v Argentini in Urugvaju v letošnjem letu, podprt s strani Ministrstva za kulturo in Ministrstva za zunanje zadeve.

 

Tekst: Petra Kežman II. sekretarka, politične in konzularne zadeve

Veleposlaništvo Republike Slovenijev Buenos Airesu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi