Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Kalski folklorniki zaplesali s profesorjem Mirkom Ramovšem

Člani Folklorne skupine Kal nad Kanalom smo že dalj časa negovali željo, da bi medse povabili profesorja Mirka Ramovša -moža, ki je poskrbel, da se je zapisalo kalsko plesno izročilo.
Ljubitelj folklorne dejavnosti je Banjško planoto prvič obiskal leta 1967, ko je raziskoval ljudske plese zahodnega dela slovenskega narodnostnega ozemlja. Takrat se je mudil tudi pri Gašperjevih v Kalu, kjer mu je na harmoniko zaigral Rika, Henrik Hojak (1902-1999), plesne korake pa mu je pokazala njegova svakinja Milica, Emilija Hojak (1899-1984). V knjigah Polka je ukazanaje popripovedi domačinov potem predstavil tudi zapise starih kalskih plesov in podal splošno podobo plesnega izročila z običaji, šegami in navadami značilnimi za naše kraje.


Danes starosta slovenskih folkloristovprofesor Mirko Ramovš se je z veseljem odzval našemu vabilu in se v soboto 14. novembra, po skoraj petdesetih letih, ponovno pripeljal na kalsko. Na celodnevni plesni delavnici nam je ljubeznivo posredoval neprecenljivo znanje in dolgoletne izkušnje ter pripravil odrsko postavitev plesov Banjške planote -cotiš, sedemšritov, oberštajer, špicpolka, mazurka, potresavka. Po notnih zapisih sta se godca tria Nikoli mlajšinaučila melodij in ves dan neumorno igrala stare viže. Plesalci pa smo ponavljali in počasi obvladovali plesne korake ter plesali plese, kot so jih po naših vaseh plesali naši predniki na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Z nalezljivim širokim nasmehom na obrazu je vitalni osemdesetletnik popravljal naše napake, nam usmerjal korake in se vrtel z nami kot mladenič. Dan se je že nagibal k večeru, ko nam je, preden se je poslovil, še vedno poln neverjetne energije z žarom v očeh rekel »še enkrat pridem, vi pa vadite, da naredimo postavitev tako kot mora biti…« in poudaril kako prav je, da se plesno izročilo vrača in zaživi tam kjer je doma, v Kal nad Kanalom.

Za našo folklorno skupino je bil obisk uglednega in spoštovanega profesorja velika čast in potrditev, pa tudi odgovornost. Radi bi namreč ljudske plese našega območja, ki so delžive kulturne dediščine predstavili širšemu prostoru in jih ohranili za naše zanamce. Verjamemo, da nam bo z dobro voljo in aktivnimi vajami pod budnim očesom našega mentorja Marka Prapertnika in folklorniceInes Paravan, ki je v letošnjem letu zaključila usposabljanje za vodjo folklornih skupin, čez zimo uspelo izpiliti korake. Naša želja je spomladi s spletom plesov naših starih mam in očetov obeležiti petletnico  delovanja folklorne skupine Kal nad Kanalom.


Teks: Darja Rijavec

 

 

Oglejte si tudi