Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Tradicionalni pohod Kurešček-Rašica in proslava ob Dnevu upora proti okupatorju

Ugibanje pohodnikov ali vreme bo ali ne bo. V vsakem primeru vreme je, kar bo pa bo; je bila zadnja ocena kar 100 pohodnikov, ki se je udeležilo 15. tradicionalnega pohoda Kurešček-Rašica in proslave ob dneva upora proti okupatorju v Petelinovih dolinah, organizatorjev Turističnega društva Kurešček, Društva Odmev Mokrca ter Kulturnega društva Mokrc.
Zbrali smo se zgodaj, ob 7.30 uri, popili kavico in čaj, se opremili s spominsko leseno žlico za kasnejšo pogostitev ter odrinili s Kureščka preko Zapotoka proti Osolniku. Ob miniaturnem ribniku v Lazah smo naredili krajši postanek, se okrepčali z malico iz nahrbtnikov, in nato vztrajali dalje na Veliki Osolnik. Nekaj žarkov skozi oblake nas je barvalo med potjo in bodrilo kopico otrok, ki so živahno klepetali in se lovili med nogami starejših pohodnikov.

Pot je vila skozi gozd, mimo gozdnih jas, preko kamnitih kolovozov mimo malih zaselkov s prekrasnim razgledom na okoliške hribe, cerkve in vasice, vse do Malega Osolnika, od koder smo se vseskozi rahlo spuščali na Rašico. Po treh urah in pol smo dospeli malo pred Trubarjevo domačijo, kjer nas je že čakal avtobus. Šofer nas je v dveh etapah odpeljal v Petelinove doline. Nekateri prijetno utrujeni, smo z otroci sedli na avtobus, drugi so nadaljevali vse do Trubarjeve domačije. V Petelinovih dolinah so pohodnike že dočakali gostje, ki so prišli na proslavo.

Program se je pričel ob 12. uri ter nadaljeval s sproščenim druženjem vse do zgodnjih večernih ur, ko je končno padlo nekaj napovedanih kapelj. Pa saj smo bili pod streho in slavnostni program, ki ga je povezovala Mojca Poredoš, veseli vrvež in klepet obiskovalcev, dobra volja in dobrote z žara ter odličen golaž s polento je ustvarilo prijeten dan, ko smo počastili spomin na borce, ki so se za našo domovino in naš rod žrtvovali v boju proti okupatorju. V kulturnem programu so sodelovali recitatorji Lina Vozny, Ajda Cizej in Zvone Dvoršek, harmonikarji David Laninšek, Val Wostner in Tone Rebov, glasbeni duo Jasna Martinjak in Roman Povše ter slavnostni govorec Milan Gorjanec.

Po uradnem programu je eden od udeležencev pohoda prevzel mikrofon in skupaj s harmonikarji in kitaristom ustvaril veselo in nepozabno vzdušje, da smo z njim zapeli in zaplesali tudi ostali. Med vsemi pohodniki smo letos našteli kar 12 otrok. Razglasili smo tudi najmlajšega med njimi ter najstarejšega med vsemi. Najmlajši pohodnik je bil Sokol Jovanovič, star komaj 3 leta in pol, ki je skoraj vso pot sam prehodil. Najstarejši pa je bil Matej Milharčič, 79 let, ki je tudi brez težav prehodil 15 km dolgo pot iz Kureščka v Rašico. Skupina pohodnikov iz Škrilj je izdelala zeleni venec, ki so ga nadeli svoji prijateljici Urši Plesec za udeležbo na pohodu po krajši pavzi. Tako smo se veselili vseh posebnosti  pohoda, dokler avtobus ni odpeljal še zadnjo 'furo' na Kurešček. Zadnji smo se dobesedno izrtgali iz objema prizorišča v Petelinovih dolinah in veselje nadaljevali še med potjo.

Ob prijetnem vzdušju smo ugotovili, da je sodelovanje društev rezultiralo veliko udeležbo pohoda in proslave, dobro organizacijo in povezovanje. Publicist Ludvik Golob, je svoje doživetje na proslavi strnil z besedami: »Kar se je zgodilo v Petelinovih dolinah je zelo spodbujajoče. Trojček – Turistično društvo Kurešček, Odmev Mokrca in Kulturno društvo Mokrc, se lepo dopolnjujejo in naj se delo nadaljuje na ta način. Temeljno izhodišče je delo in ljubezen do domovine, ki ni strankarsko obarvana. Turistično društvo Kurešček povezuje vse ljudi, organizira druženje in tako kuje prijateljske vezi, ne glede na politično pripadnost. Vse čestitke!«

Oglejte si tudi