Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Po poti Cankarjeve matere

Horjul, 26. december – Dan samostojnosti in enotnosti mnogi že več let obeležujejo s tradicionalnim spominskim pohodom po poti Cankarjeve matere, ki združuje in povezuje ljudi prek meja občin Horjul in Vrhnika.
Osem pohodnikov se je leta 1999 udeležilo prvega pohoda. Po štirinajstih letih pa je dogodek veliko ljudem že dobro znan, saj se ga udeležujejo ne glede na vremenske razmere. Letos je pohodnike v sredinem prazničnem jutru pričakalo nič kaj prijazno vreme, zaradi česar je prav gotovo kdo ostal doma, mnogih pa vreme ni zmotilo.

Na zbirnem mestu, pred cerkvijo sv. Kancijana na Vrzdencu, se je zbralo okrog sto pohodnikov. Tam jih je že čakala prijetna dobrodošlica – topel čaj in kava ter sladek prigrizek. V imenu Planinskega društva Horjul jih je pozdravila Mojca Jazbar in jim zaželela dober dan. V imenu vaščanov in Občine Horjul pa je tokrat vse zbrane pozdravil Robert Kranjec. Sledil je ogled cerkve in lepih jaslic v notranjosti. Njeno bogato zgodovinsko vrednost je na kratko predstavil Evgen Simonšek z Vrzdenca.

Po ogledu so pohodniki oblikovali strnjeno kolono, razvila se je zastava, ki je nato vseskozi plapolala na čelu, in pohodniki 14. spominskega pohoda so vzeli pot pod noge. Po že utrjeni poti so krenili čez grič proti Žažarju, kjer so se pred staro kmečko hišo pri Činžarjevih okrepčali s sladkimi in mesnimi prigrizki ter odžejali s toplim čajem in kuhanim vinom. Za veselo vzdušje je poskrbel ansambel Prosen. Prijetno druženje je trajalo le kratek čas, saj je pohodnike večji kos poti še čakal. Na Gradišču nad Žažarjem, kjer je bila naslednja postaja, je Planinsko društvo Horjul štafetno palico podalo vrhniškim organizatorjem pohoda, saj se je pot prevesila na območje vrhniške občine.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi