Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Ko si humanitarnost, šport in dobri ljudje stopijo nasproti

Podolnica, 3. oktober – V organizaciji Razvojnega društva Urh in s sodelovanjem društva Vesele nogice je v Podolnici potekal športni dogodek s humanitarno noto.
Nekaj pred 14. uro so se pri gasilskem domu v Podolnici začeli zbirati udeleženci humanitarnega teka – tekači, pohodniki in drugi ljudje dobre volje. Preden je pištola, ki je naznanila začetek tekmovanja, ustrelila, je zaigrala melodija Godbe Dobrova-Polhov Gradec, za njo pa je zbrane pozdravila predsednica društva Vesele nogice Spomenka Valušnik. Zahvalila se je vsem za udeležbo, Razvojnemu društvu Urh pa za prijaznost in organizacijo dogodka. Predstavila je društvo Vesele nogice, ki pomaga staršem otrok z motnjami v razvoju pri zagotavljanju terapij in najrazličnejših pripomočkov, ki jih otroci za napredek v razvoju potrebujejo. Njihovo prizadevanje je usmerjeno v cilj narediti otroka čim bolj samostojnega, da bo lahko nekoč zaživel svoje življenje brez večjih omejitev. 
Potrebo humanitarnega društva po pomoči je začutilo tudi Razvojno društvo Urh, ki deluje v istem kraju kot članica Veselih nogic Maša Kočevar. Ta je tokratni dogodek tudi uradno odprla. S pomočjo prirejenega kolesa je kot prva prepeljala delček tekmovalne poti. Za njo se je preko štirideset prijavljenih podalo na pot skozi gozd, na kateri so nekateri čas izkoristili za družaben pogovor, drugi pa so dali oči na pašo ter na cilj prišli skupaj s šopkom gozdnega cvetja ali celo najdeno gobo. Sledil je start za vse otroke, ki jih je čakala 1500 metrov dolga gozdna, predvsem pa zelo blatna pot. Skozi cilj je po slabih 8 minutah kot prvi izmed petindvajsetih udeleženih pritekel Jakob Grdadolnik. Med dečki sta mu sledila Adam Jelovšek in Tjuš Kozina. Med deklicami so si medalje razdelile Maja Plestenjak pred Ronjo Smrtnik Dobravec in Rebeko Rožnik. Tekmovalni del dogodka so zaključili odrasli. Ti so se spopadli s 5500 metri zahtevne krožne gozdne trase. Z njo je najhitreje opravil Andrej Marolt, ki je s časom 30.24 postavil rekord proge. Dobre pol minute za njim je na cilj pritekel Primož Jereb, njemu pa je sledil Grega Čepon. Med ženskami je bila s časom 39.13 najhitrejša Lea Smrtnik, nekaj minut za njo sta v cilj pritekli še drugi dve tekačici – Barbara Černigoj Skopec in Tanjuša Borštnik. Najboljši med odraslimi so za svoj uspeh prejeli medalje in praktične nagrade, absolutnemu zmagovalcu pa je župan Janko Prebil podelil pokal. Udeleženci so se okrepčali z okusnim domačim golažem, ki so ga člani razvojnega društva kuhali že nekaj večerov pred dogodkom.

Prvi humanitarni dogodek je bil tako uspešno zaključen. V mošnjiček Veselih nogic je Razvojno društvo Urh prispevalo 1500 evrov. Člane slednjega ob tem posebej veseli, da so lahko po svojih močeh pomagali pomoči potrebnim v društvu Vesele nogice in sokrajanki Maši. Ker se v društvu zavedajo pravega pomena solidarnosti in želijo podbuditi tudi socialni čut svojih otrok, so jih že tokrat vključili v dogajanje. Njihova naloga je bila zbrati čim več starega papirja. Otroci so po vasi že teden pred dogodkom zbirali papir in na koncu je tehtnica pokazala lepo številko – zbrali so ga namreč tono in 900 kilogramov. V društvu želijo s humanitarnostjo nadaljevati, saj se zavedajo, da v Občini Horjul prav gotovo živi še kakšna družina, ki potrebuje pomoč; in ker so člani še polni vneme, lahko pričakujemo, da bo ta postala del njihovega programa.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Razvojno društvo Urh se ob tej priložnosti zahvaljuje vsem sponzorjem, donatorjem in prostovoljcem, ki so pomagali pri izvedbi humanitarnega dogodka, prav tako pa tudi prijaznim gospodinjam, ki so prispevale domače dobrote. Vsem izrekajo: "HVALA."

 

ZAHVALA

V soboto, dne 3.10. 2015, je v Podolnici potekal dobrodelni tek za pomoč humanitarnemu društvu Vesele nogice in naši članici Maši Kočevar. Najlepša hvala vsem, ki ste se teka udeležili in z dobrim namenom v srcu sodelovali pri našem skupnem  prizadevanju pomagati otrokom s posebnimi potrebami. Najlepša hvala tudi organizatorjem Razvojnemu društvu Urh, gospodu Andreju Dolinarju, gasilcem Prostovoljnega gasilskega društva Podolnica, Godbi Dobrova – Polhov Gradec, duhovitemu povezovalcu Tomu Gabrovšku, vsem donatorjem ter drugim, ki ste kakorkoli pripomogli k temu, da je tek kljub slabemu vremenu, uspel. Posebna zahvala Mašinim prijateljem, ki so zbirali star papir in vsem, ki ste ga prispevali, saj ste tudi na ta način izkazali dar.

 

Družina Kočevar in Spomenka Valušnik, predsednica društva Vesele nogice

 

Oglejte si tudi