Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
11°C
Oceni objavo

Prisluhnite glasbenim pripovedim ljudskih pesmi

Ljubitelji zborovskega petja ste 10. maja vabljeni na koncert horjulskega mešanega pevskega zbora. V ospredju programa bo slovenska ljudska pesem.

"Za tak program sem se odločila, ker je po mojem mnenju ta glasba blizu ljudem in ji radi prisluhnejo," pravi zborovodkinja Tatjana Štrbenk, ki v horjulskem pevskem zboru deluje že četrto leto. Priprave na letni koncert potekajo že nekaj časa. "Vaje za letni koncert se začnejo septembra, z začetkom pevske sezone. Vmes pripravimo še božični program, nato pa se vrnemo k skladbam za letni koncert. Tik pred koncertom nimamo prav veliko dodatnih vaj, saj morajo biti pevci na odru spočiti," dodaja Štrbenkova. Po njenem mnenju je najboljša generalka nastop pred drugo publiko. "Program koncerta smo v zadnjih dneh odpeli na nastopu v domu starejših občanov. Pred tem smo na povabilo ženskega pevskega zbora Barje gostovali na njihovem letnem koncertu na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana."

Zanimanje za ljudske pesmi

Glasbene prireditve so v Horjulu tradicionalno dobro obiskane. Kako radi ljudje prisluhnejo ljudski glasbi? "Tisti, ki jih to zanima, redno spremljajo naše nastope, kjer lahko prisluhnejo raznolikemu naboru skladb. Mislim, da se sicer ljudska pesem uvejavlja tudi na druge načine. Najbolj širok doseg ima prek priredb znanih avtorjev, denimo Vlada Kreslina," pove Štrbenkova.

Hrana za dušo

Horjulski zbor, ki trenutno šteje 21 članov, v svoje vrste vabi vse ljubitelje petja. "Čeprav imamo vsakodnevne obveznosti in smo vse bolj v časovni stiski, si moramo vzeti tudi čas, da naredimo nekaj za svojo dušo. Petje v zboru ali vsaj obisk takega koncerta je lepa priložnost za to," meni zborovodkinja.

Trudijo se združevati prijetno s koristnim: "Z zborom nastopamo po Sloveniji. Največkrat se za nastope dogovarjamo tako, da nas kakšen zbor povabi, nato pa ob priložnosti mi povabimo njih. Vsako leto imamo tudi pevski vikend, kjer v intenzivne pevske vaje vpletemo mnoge družabne dejavnosti. Zavedamo se, da zbor brez dobrih odnosov med člani ne more delovati."

Oglejte si tudi