Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Vabljeni na Dan doživetij v Županovi jami

Ste se v kraško jamo že spustili po vrvi, kot pravi jamarji?  Vas zanima, kakšen izziv je v resnici športno plezanje po skalnih stenah? Ste se že preizkusili v spretnosti streljanja z lokom ali s samostrelom, kot so to znali v starih časih?

V soboto, 24. maja ob 13. uri pri Županovi jami pripravljamo adrenalinsko obarvano popoldne. Vrsta zanimivih dejavnosti (glej priloženi program) se bo odvijala na prostoru pred vhodom v jamo in v senci gozda.

Posebej za to priložnost bo mogoče v Županovo jamo vstopiti skozi t. i. Stari vhod, to je 10 m globoko brezno, ki vodi naravnost v osrčje kraškega podzemlja, na mestu, kjer so v jamo vstopili njeni prvi raziskovalci pred natanko 88 leti. Za varen spust bodo poskrbeli izkušeni jamarji Jamarskega kluba Novo mesto.


Sledi ogled Županove jame z vodnikom. Obiskali boste sedem podzemeljskih dvoran, spoznali nastanek kraških pojavov in občudovali bleščeče kapnike najlepše turistično urejene jame na Dolenjskem krasu.

Posebna priložnost: redna vstopnina (8 EUR odrasli, 6 EUR otroci) na Dan doživetij vključuje tudi spust v jamo, vse dejavnosti pred jamo pa so brezplačne. Obisk Županove jame bo možen tudi po običajni poti.


Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, v bližini glavne ceste. Več o njej najdete na www.zupanovajama.si, dodatne informacije so na voljo na 041/407-705 oz. na info@zupanovajama.si.

Za obisk jame, ki je v celoti električno razsvetljena, 600 m dolga turistična pot pa je utrjena in zavarovana z ograjo, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Temperatura v jami je 10 °C.


Damjan Viršek
Županova jama –
turistično in okoljsko društvo Grosuplje

Oglejte si tudi