Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

1. sestanek častnega seniorskega odbora

V torek, 27. maja 2014, je v Družbenem domu Grosuplje potekal 1. sestanek častnega seniorskega odbora v okviru projekta »Starosti prijazna občina Grosuplje«.

 

Člane odbora je v svojem imenu in v imenu občinske uprave lepo pozdravil župan dr. Peter Verlič ter se jim za njihov odziv in sodelovanje pri omenjenem projektu lepo zahvalil. Ideja o projektu je zorela že dlje časa, vendar pa bo projekt gotovo najlepše zaživel, če bodo pri njem pomagali in sodelovali tisti, katerih vsakdan je že zdaj takšen, da aktivno delujejo v družbenem okolju in krepijo povezanost med generacijami.

To je projekt, ki se bo izvajal z majhnimi koraki. Z dobrimi idejami, veliko energije, lastnim vložkom in z majhnimi koraki lahko veliko dosežemo. Župan je še povedal, da je za sejo Občinskega sveta, ki bo v juniju, že pripravljen predlog Soglasje k smernicam uresničevanja projekta »Občina Grosuplje - starosti prijazna občina«.

 

Sestanku je prisostvoval tudi predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka dr. Jože Ramovš. Povedal je, da sta projekt Starosti prijazna mesta in občine pred leti sprožili Svetovna zdravstvena organizacija in Organizacija združenih narodov, in sicer zaradi staranja prebivalstva. Usmerjen je od spodaj navzgor. To pomeni, da ljudje sami najbolj vejo, kaj je tisto v njihovem kraju, kar je starosti prijazno. Nobena stroka ne ve bolje od njih. In tako je tudi nastal ta projekt, ko so po svetu leta 2007 in 2008 delali raziskavo po različnih mestih in občinah, ter starejše pa tudi mlajše ljudi spraševali, kaj je v njihovem mestu ali občini takega, zaradi česar se je lepo starati in zaradi česar je sobivanje mladih in starih lepše. Ljudje so naštevali, iz tega pa se je rodil ta projekt.

Koordinator starosti prijaznih mest in občin v Sloveniji je Inštitut Antona Trstenjaka, ki poskuša pomagati vsakemu mestu ali občini, kjer se politično izvoljeno vodstvo odloči, da bo v naslednjih letih svoj kraj oziroma svojo skupnost razvilo v starosti prijazno skupnost, kar pa pomeni, da se ta skupnost pripravlja na večji delež starega prebivalstva. Kajti čez 20 let bo starejših dvakrat več, kot jih je zdaj. V Sloveniji in Evropi je že zdaj 20% prebivalstva starejših od 60 let, čez 25 let jih bo 40%, in na to se pripravljamo, je povedal dr. Jože Ramovš.

 

Povedal je še, da so prav člani odbora tisti, ki bodo znali stroki, občinski upravi, županu in občinskemu svetu najbolje svetovati, kateri bi bili tisti pravi majhni koraki, saj se veliko gibljejo med ljudmi, so ugledni in razgledani.

 

Člani častnega seniorskega odbora v okviru projekta »Starosti prijazna občina Grosuplje« so predsednica Univerze za tretje življenjsko obdobje Andreja Smolič, predsednik Društva upokojencev Grosuplje Drago Andročec, predsednica Društva upokojencev Šmarje – Sap Ana Fabjan, predsednica Koordinacije društev upokojencev občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje Malči Žitnik, predsednica Društva invalidov Grosuplje Anica Perme, direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Roža Kek, ravnateljica Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje Janja Zupančič, direktorica Doma starejših občanov Grosuplje Marta Gašparovič, pa tudi Darja Zupančič iz Doma starejših občanov Grosuplje, Nuša Mihalič iz Centra za socialno delo Grosuplje, Anica Smrekar iz Območnega združenja Rdečega križa Grosuplje, Darinka Sašek iz Župnijske Karitas Grosuplje, Štefka Zaviršek iz Zdravstvenega doma Grosuplje, Mojca Koželj, Luka Potokar in Mateja Mušič iz Občine Grosuplje ter nekateri naši občani že zdaj aktivni v več različnih društvih in organizacijah, Valentina Vehovec, ki je tudi občinska svetnica, Danijel Nagelj, Marina Rački, Marija Kavšek, Nevenka Zrnec in Miro Cerar, ki pa se tokratnega sestanka ni uspel udeležiti.

 

Glede na prve odzive članov odbora in glede na številne dejavnosti namenjene starejšim, ki se v naši občini že odvijajo, z naborom vsebin, ki bi potekale v Dnevnem centru aktivnosti za starejše, ne bi smelo biti težav. Želimo si, da bi ta center resnično zaživel, da bi ga z veseljem obiskovali vsi občani, tako starejši kot tudi mlajši, da bi se v njem radi zadrževali, družili in ga s svojimi idejami napolnili z najrazličnejšimi vsebinami.

 

Celotno novico si lahko preberete na:http://www.grosuplje.si/1-sestanek-astnega-seniorskega-odbora-v-okviru-projekta-rstarosti-prijazna-obina-grosupljel.html

 

Vir (tekst in foto): http://www.grosuplje.si/1-sestanek-astnega-seniorskega-odbora-v-okviru-projekta-rstarosti-prijazna-obina-grosupljel.html

Oglejte si tudi